Moskeeën zamelen onder meer tenten, dekens en luiers in voor slachtoffers Marokko

FLEVOLAND • Ma 11 september 2023 | 15:15 • Maandag 11 september 2023 | 15:15

De Marokkaanse en Turkse moskeeën in Flevoland slaan de handen ineen om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen. Ze roepen hun achterban via flyers op om geld en goederen in te zamelen. 

Marokko werd afgelopen weekend door een zware aardbeving getroffen. Het epicentrum lag 80 kilometer ten zuiden van Marrakesh. Het dodental is opgelopen tot bijna 2500. Ook zijn er ruim 2000 gewonden. Veel huizen zijn verwoest, vooral in de afgelegen bergachtige gebieden.

Esmee Veen uit Lelystad maakte de aardbeving mee in Marrakesh. Zij was in een restaurant toen de aarde begon te schudden. Veen dacht dat mensen sprongen op muziek maar al snel werd duidelijk dat dat niet zo was. Gasten renden weg en anderen gingen in het midden van het restaurant - waar geen dak was - staan, zegt ze. "Het heeft 30 seconden geduurd maar het duurde veel langer."

Volgens Hassan Fadili van de Abou Bakr moskee in Almere hebben de slachtoffers van alles nodig. Het gaat onder meer om tenten, dekens, medicijnen en luiers. De inzamelingsactie in Flevoland is onderdeel van een landelijke actie. Aanstaande vrijdag vertrekken de eerste twee vrachtwagens met goederen richting Marokko, zegt Fadili.

Vrijdag is een belangrijke dag voor moslims vanwege het vrijdagsgebed. Dan worden de moskeeën druk bezocht. Fadili zegt die dag te willen benutten om in de Flevolandse moskeeën zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers.

Sharif Tairie helpt waar hij kan
Sharif Tairie van Flevo Tandarts in Lelystad is in Marokko. De tandarts rijdt af en aan met voedsel, water en verbandmiddelen. De Lelystedeling was met zijn ouders en broer op vakantie in Tanger op het moment van de aardbeving. ''Mijn broertje en ik zijn naar Marrakesh gereden om te kijken wat we konden doen. Onze ouders hebben we achtergelaten. Zaterdagavond kwamen we aan en sinds die tijd zijn we aan het helpen.''

Tairie en zijn broer rijden vanuit Marrakesh naar de zwaargetroffen regio Al Haouz. "We willen alles doen wat we kunnen. Wij rijden met een auto heen en weer, die is afgeladen vol met voedsel, water en verbandmiddelen. We proberen vooral dorpen te bereiken waar nog niemand is geweest. Op veel wegen liggen rotsblokken, waardoor het lastig is bij de slachtoffers te komen. De overheid doet dat wat ze kan. Maar in het gebied waar wij komen, is er totale verwoesting."

Auto's vol met voedsel
De Lelystadse tandarts ziet dat mensen van alle kanten te hulp schieten. ''Vakantiegangers uit Italië, Spanje, Frankrijk, noem maar op rijden met hun auto naar de supermarkt, proppen hem tot de nok toe vol en gaan dan alles uitdelen. Iedereen die kan helpen, helpt.''

Tot nu toe heeft Sharif met z'n broertje drie ritten kunnen doen. Het viel Sharif vooral op hoe bescheiden de mensen zijn. ''Mensen pakken niet zelf iets uit de auto, ze wachten tot je iets geeft. Ik zei: 'pak wat je wilt.' Maar niemand deed dat. Twee flesjes water, dat was genoeg. Want anderen moesten ook nog wat hebben, zeiden ze.''

Maandag is de laatste dag dat Sharif nog kan helpen, daarna moet hij terug naar Nederland. ''We gaan zo lang mogelijk door. Er is zoveel kapot, er is zoveel nodig.''

Het Rode Kruis heeft giro 6868 geopend. Daarop kan geld worden overgemaakt voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet. Giro555 start vooralsnog geen landelijke hulpactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel