Buuronderneming voert druk op: 'Schroothandel moet stoppen met uitstoot'

LELYSTAD • Wo 13 september 2023 | 16:50 • Woensdag 13 september 2023 | 16:50

Een vergunning die een schroothandel in Lelystad heeft gekregen voor het verwerken van niet snel afbreekbare stoffen moet worden aangepast. Dat eiste het naburige bedrijf Heynen Exploitatie dinsdag bij de bestuursrechter in Utrecht. Bij de verwerking van oude brandblussers door de Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS) zou te veel gevaarlijk fijnstof vrijkomen en dat vormt een gezondheidsrisico voor de zestig werknemers van Heynen.

Beide ondernemingen zitten naast elkaar aan de Staalstraat, op bedrijventerrein Oostervaart. Heynen maakt machines voor de fabricage van matrassen. Het bedrijf stapte vorige maand naar de rechter om de uitstoot door de schroothandel stil te laten leggen. Maar de rechtbank besloot dat er aanvullend onderzoek nodig is. Eerst moet duidelijk worden hoeveel gevaarlijke stoffen er vrijkomen en wat de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid zijn.

Heynen: 'Vergunning is te ruim'
De zaak van dinsdag draaide om de vergunning voor de werkzaamheden die de schroothandel uitvoert. Deze vergunning is door de Omgevingsdienst verstrekt, maar is volgens Heynen te ruim. De schroothandel zegt aan de normen te voldoen, maar die bewering zou zijn gebaseerd op een berekening van een eigen deskundige.

De Omgevingsdienst weet niet hoeveel uitstoot gevaarlijk is. Er is geen norm van de overheid waar de dienst zich op kan baseren. De schroothandel opperde tijdens de zitting ook nog dat de vervuiling waar Heynen last van heeft misschien wel ergens anders vandaan kan komen.

De rechter beslist op 24 oktober of de huidige vergunning in stand blijft of moet worden aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel