Provinciale bijdrage voor hoge energiekosten verenigingen en ondernemers in de maak

FLEVOLAND • Wo 13 september 2023 | 23:09 • Woensdag 13 september 2023 | 23:09

Flevolandse sportverenigingen, culturele instellingen en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen binnenkort een bijdrage aanvragen als tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Een meerderheid van Provinciale Staten wil ondanks kanttekeningen instemmen met een energiefonds. Dat bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering.

De regeling houdt in dat sportverenigingen en culturele instellingen een bijdrage van maximaal duizend euro per organisatie kunnen krijgen, als ze aan de voorwaarden van een verordening voldoen. Voor mkb-bedrijven gaat het om vijfduizend euro per onderneming. In totaal is er tot 1 april 1,5 miljoen euro beschikbaar.

De regeling volgt uit een motie van GroenLinks, SP en VVD. De partijen vroegen al in november vorig jaar om een energiefonds, waaruit verenigingen en mkb-bedrijven met een hoge energierekening geholpen zouden kunnen worden.

Gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) bood excuses aan dat de regeling er nu pas ligt. De provincie constateert zelf dat de noodzaak voor de regeling nu veel minder groot is dan een jaar geleden, omdat de energieprijzen sindsdien flink zijn gedaald. Daarnaast kunnen mkb-bedrijven gebruik maken van een rijksregeling, die hogere bedragen toekent.

Achterhaald
Om die reden vindt JA21 een Flevolandse regeling achterhaald. D66 heeft twijfels of een bijdrage voor mkb’ers nog wel nodig is, omdat zij al van andere regelingen hebben kunnen profiteren. Sterk Lokaal Flevoland was bang dat ondernemers Flevolands belastinggeld zullen gebruiken om hun schuld bij de Belastingdienst te voldoen. BBB vond het niet terecht dat de regeling bedrijven aan huis uitsluit van de bijdrage.

Gedeputeerde Hofstra nodigde BBB uit dit recht te breien, door eind september voor de stemming het voorstel aan te passen. Er moet dan in komen te staan dat ondernemers met een zakelijke energieaansluiting aan huis de bijdrage ook kunnen aanvragen. Ook moeten de Staten nog vastleggen dat verenigingen en ondernemers verplicht zijn om een energieadviseur langs te laten komen.

Wel degelijk pijn
Hoewel enkele fracties het fonds niet echt nodig vinden, stelde gedeputeerde Hofstra dat ondernemers wel degelijk nog steeds last ervaren van de hoge energierekening. Zelfs als zij die kosten hebben doorberekend in hogere prijzen voor hun klanten. De provincie schat dat er 'een paar honderd' ondernemers zijn die baat kunnen hebben bij de regeling, plus zo’n 1.200 sportverenigingen en culturele instellingen.

Met de uitleg dat MKB’ers moeten aantonen dat ze de bijdrage niet voor hun belastingschulden gebruiken, overtuigde Hofstra ook de fractie van Sterk Lokaal. Daarmee lijkt er een meerderheid van 22 zetels. Op 27 september wordt over het voorstel gestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel