Initiatiefnemers Windplan West stoppen er mee

LELYSTAD • Za 16 september 2023 | 9:01 • Zaterdag 16 september 2023 | 9:01

De initiatiefnemers van het Windplan West bij Lelystad stoppen er mee. Ze zeggen dat het windpark niet langer haalbaar is, nu Provinciale Staten in april hebben geweigerd om extra molens in het gebied toe te staan.

De initiatiefnemers hebben de provincie per brief in juli laten weten dat ze een intentieovereenkomst opzeggen. "De voornaamste reden voor dit besluit ligt in door ons veronderstelde kennelijke gewijzigde provinciale politieke opvattingen", aldus de Vereniging Windplan West. De brief is deze week doorgestuurd naar Provinciale Staten. De vereniging bestaat uit eigenaren van bestaande windmolens, energiebedrijf Engie, Wageningen Universiteit en de vereniging Windshare.

Een meerderheid van de Staten nam op 26 april een motie van de PVV aan. Die sprak uit dat er alleen windmolens kunnen komen binnen het gebied dat eerder voor Windplan West is aangewezen. De vereniging had juist om meer ruimte voor extra molens in het IJsselmeer bij Lelystad Noord gevraagd, omdat het project anders niet rendabel is. Dat komt doordat er hoogspanningskabels en een vliegroute naar Lelystad Airport door het gebied lopen. In het plan hadden 45 bestaande molens vervangen moeten worden door tien grotere

Plangebied Windplan West

De provincie gaat nu met de gemeente Lelystad in gesprek om te kijken wat er in het gebied wel mogelijk is. Het college van Gedeputeerde Staten stelt dat zonder het vervangen van kleine door grote molens Flevoland de doelstellingen voor windenergie niet kan halen. Die doelstellingen staan in de zogeheten Regionale Energiestrategie, die in 2021 is vastgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel