Vattenfall zoekt nieuwe warmtebron in Diemen voor warmte in Almere

ALMERE • Ma 18 september 2023 | 11:05 • Maandag 18 september 2023 | 11:05

Energiebedrijf Vattenfall gaat op zoek naar een andere duurzame warmtebron bij Diemen, die ook warmte moet gaan leveren aan Almere. De Raad van State oordeelde eerder dat voor een biomassacentrale toch onderzoek moet worden gedaan naar de milieueffecten. Daarover gaat Vatenfall in gesprek met de provincie Noord-Holland, gemeentes Amsterdam, Diemen en Almere en demissionair minister van Energie Rob Jetten.

Maar volgens Vattenfall duurt het opzetten van een biomassacentrale door de uitspraak van de RvS nu even lang als de ontwikkeling van andere duurzame warmtebronnen, waardoor nu eerst naar die optie wordt gekeken. Volgens het energiebedrijf wordt gekeken naar geothermie, restwarmte uit waterstofproductie en datacenters, aquathermie en het ombouwen van gascentrales naar waterstofcentrales. Bij geothermie wordt warmte uit de ondergrond gehaald en bij aquathermie uit water.

De provincie Noord-Holland had Vattenfall een vergunning verleend voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen. In zo'n centrale worden houtpellets verbrand om warmte op te wekken. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) vond dat ten onrechte geen onderzoek naar de effecten op de omgeving was gedaan en de Raad van State ging daarin mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel