Vergunning biomassacentrale voor Almeerse warmte te makkelijk verleend

ALMERE • Wo 30 augustus 2023 | 11:14 • Woensdag 30 augustus 2023 | 11:14

Een vergunning voor de bouw van een nieuwe biomassacentrale in Diemen is door de provincie Noord-Holland te makkelijk afgegeven. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De centrale moet straks ook warmte gaan leveren aan huishoudens in Almere. Voordat de bouw mag beginnen, moet er onderzoek worden gedaan naar de effecten van de centrale op het milieu. Maar dat is volgens de Raad van State niet gebeurd. Daarom is de omgevingsvergunning vernietigd en moet Noord-Holland opnieuw een besluit nemen. Dat kan pas na uitgebreid onderzoek naar de impact van de centrale op de leefomgeving.

Energiebedrijf Vattenfall wil in de centrale houtpellets gaan verstoken om warmte op te wekken voor huishoudens in Diemen, Almere en Amsterdam. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) tekende daar bezwaar tegen aan. De organisatie is onder meer bang voor luchtvervuiling en natuurschade door de centrale.

Ook de herkomst van het hout baart de organisatie zorgen. Terwijl Vattenfall het hout zegt te gaan halen uit "verantwoord beheerde bossen", vreest MOB "ernstige schade aan bossen" in bijvoorbeeld de Baltische Staten en de VS. Door het verbranden van houtpellets kunnen volgens de milieugroep bovendien schadelijke stoffen vrijkomen, van stikstofoxiden tot dioxines en zware metalen. Daarmee levert de centrale volgens MOB risico's op voor de gezondheid van omwonenden en voor nabijgelegen natuurgebieden als het Naardermeer en de Oostelijke Vechtplassen.

Ook Almere protesteert
De gemeente Almere sloot zich in 2020 aan bij protesten tegen de bouw van de centrale. Raadsleden hadden destijds grote twijfels over de duurzaamheid. Het verbranden van houtkorrels zou voor vervuilende uitstoot zorgen. De gemeenteraad wilde energiebedrijf Vattenfall ertoe bewegen af te zien van de bouw. Eerder waren er ook al protesten van inwoners en was er verzet van de gemeenten Gooise Meren, Diemen en Weesp. Het Almeerse verzet was opvallend, omdat de stad één van de grootste afnemers van warmte van de huidige elektriciteitscentrale in Diemen is.

Ondanks de protesten werd de vergunning toch afgegeven. Maar dat is volgens de Raad van State dus te gemakkelijk gegaan. Kern van de zaak was of de houtpellets die Vattenfall wil gebruiken gezien moeten worden als een afvalstof. Als dat zo is, moet er onderzoek gedaan worden naar de effecten op het milieu. De Raad van State is het op dit punt met de eisers van MOB eens.

Herkomst hout onduidelijk
In de uitspraak staat dat Vattenfall de provincie "te weinig concrete informatie" heeft gegeven over de herkomst van houtresten. "Zonder die informatie kon de provincie niet uitsluiten dat de houtresten, en daarmee de pellets, als afvalstof moesten worden aangemerkt."

Overigens heeft Mobilisation for the Environment ook nog bezwaar gemaakt tegen de natuurvergunningen voor de centrale. Daarover zal de Raad van State nog een oordeel vellen. Vattenfall is "teleurgesteld" en meldt de uitspraak verder te onderzoeken. Het energiebedrijf neemt pas een besluit over de centrale als alle vergunningen er zijn. De provincie noemt de benodigde milieueffectrapportage "een zorgvuldig proces, dat geruime tijd in beslag neemt". "Het is nu eerst aan Vattenfall om te bepalen hoe verder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel