Taalfestival: workshops voor mbo'ers om taalgevoel te ontwikkelen

LELYSTAD • Di 19 september 2023 | 13:36 • Dinsdag 19 september 2023 | 13:36

MBO College Lelystad houdt deze week een driedaags Taalfestival. Het evenement is bedoeld voor mbo-studenten. Zij kunnen op meerdere plekken in de stad workshops volgen met een link naar taal. Dat moet ervoor zorgen dat de studenten zich met taal bezig gaan houden.

Docente Bertina de Vries heeft het festival opgezet om te laten ervaren hoe leuk het is om met taal bezig te zijn. Zo gaan de studenten dinsdag, op Prinsjesdag, in de raadszaal in debat over de miljoenennota. Ze vormen fictieve politieke partijen om te leren hoe je iets verwoordt en hoe je een standpunt verdedigt.

Daarnaast zijn er workshops in poëzie, podcasts, graffiti en fotografie. "Taal is heel breed", verklaart De Vries. "Het is niet alleen lezen en schrijven maar ook je kunstzinnig uiten." Volgens haar zijn de studenten tot nu toe erg enthousiast over alle activiteiten.

Bij het festival ligt er extra nadruk op 'laaggeletterdheid', mensen die een achterstand hebben in lezen en schrijven.
Dat is een groot probleem in Lelystad, zegt directeur Elske Kolner van MBO College Lelystad. Om die reden is het festival mede opgezet.

Eerstejaars krijgen gratis biebpas
Alle eerstejaars mbo'ers kregen een cadeau. Zij kunnen dit schooljaar hun gevoel voor taal verder blijven ontwikkelen met een abonnement op de bibliotheek. Die hebben ze cadeau gekregen van MBO College Lelystad, de bieb en het jeugdfonds. "Dat is uniek", zegt De Vries. En daar blijft het niet bij, zegt ze: "We gaan het gebruik volgen en hopen dat het een succes wordt."

Het Taalfestival is opgezet met de gemeente Lelystad, de FlevoMeer Bibliotheek en jongerencentrum SPOT!. Het evenement valt in de Boekenweek voor jongeren. Volgend jaar komt er een nieuwe editie, is de bedoeling.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel