Waarom kan Porteumdocent Sandra beste lerares van Nederland worden?

LELYSTAD • Vr 22 september 2023 | 10:11 • Vrijdag 22 september 2023 | 10:11

Sandra Damhuis, lerares Engels op Porteum in Lelystad, is genomineerd voor de Leraar van het Jaar-verkiezing 2023. De finale is op 5 oktober en ze neemt het dan op tegen twee anderen. Wat maakt haar zo'n goede docent?

We mogen even meekijken in de mentorklas. Bij de deur krijgen alle leerlingen een hand. Het schooljaar is pas net begonnen dus erg goed kennen ze haar nog niet. Damhuis doet haar best om iedereen ook even in de ogen te kijken. Het is natuurlijk wel raar zo met een cameraploeg in de klas, maar daar laat ze zich niet door afleiden. "Het is gewoon business as usual hè, dus pak even je boek op tafel", roept ze tegen de klas.

Ze loopt langs de tafels om bij iedereen te controleren of het huiswerk is gemaakt. Soms stelt ze vragen in het Engels. "Ah topper" en "Nice" zegt ze een paar keer. Een paar leerlingen hebben nog geen boek, voor hen laat ze het hoofdstuk kopiëren zodat iedereen de opdrachten kan maken. Damhuis legt uit: "Dat gaat je helpen om de woorden beter in je harde schijf te laten opslaan."

Anders dan anderen
Haar lesmethode blijkt te werken. Eén van haar leerlingen vertelt: "Ik heb vorig jaar ook les van haar gekregen en wat ik merk is dat ze anders les geeft dan andere docenten. Ze kijkt per leerling wat werkt. Bij mij heeft dat goed geholpen. Vorig jaar stond ik een onvoldoende voor Engels en inmiddels ben ik richting een 7 aan het gaan." Volgens de leerling stond Damhuis ook buiten de les voor hem klaar.

Beetje Amsterdam
"Ze is altijd al mijn favoriete docent geweest", vertelt een andere leerling die vorig jaar les van haar had. "Ze is niet alleen tijdens de les heel goed bezig, maar ook als je ergens mee zit. Ik heb een periode gehad dat ik niet lekker in mijn vel zat, zij was de persoon die mij toen hielp waardoor ik toch nog goede cijfers haalde." Welke woorden typeren mevrouw Damhuis? "Beetje Amsterdam, geluk en natuurlijk Engels."

Moeder gans
Dat Damhuis zorg heeft voor haar leerlingen erkent ze zelf ook: "Ik ben wel een beetje een moeder gans." Ook als leerlingen het haar moeilijk maken heeft ze haar eigen manier om daar mee om te gaan: "Als ze moeilijk zijn dan zit daar vaak iets achter. In plaats van er vol tegenin gaan, kies ik vaak de weg van eerst even uitzoeken wat er aan de hand is. Vaak is dan even de druk eraf en dan krijg je verhalen als: 'Mijn konijn was ontsnapt.' Dat was toevallig echt een situatie vanmorgen."

Geïnspireerd
Of de lerares op 5 oktober wint of niet, de leerlingen zijn duidelijk dol op haar. Misschien wel extra knap omdat de school een turbulente tijd achter zich heeft met onder meer onvoldoendes van de Inspectie van het Onderwijs. "De eerste jaren zijn best pittig geweest omdat we een nieuwe school zijn. Maar we beginnen steeds meer één school te worden, iedereen begint geïnspireerd te raken. Er zijn nu zoveel fantastische initiatieven. En daar haal ik mijn energie uit."

Ze staat straks in de finale naast twee mannen: "Een econoom en een bioloog. Ja het is echt appels met peren vergelijken eigenlijk. Maar we gaan het zien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel