CDA gaat stemmen over opening Lelystad Airport in verkiezingsprogramma

FLEVOLAND • Vr 22 september 2023 | 18:48 • Vrijdag 22 september 2023 | 18:48

Het Almeerse CDA wil alsnog dat Lelystad Airport opengaat. Ze gaan daarmee tegen het landelijke CDA in. Zaterdag wordt er over de kwestie gestemd tijdens het CDA-congres.

"Lelystad Airport gaat definitief niet open", staat er in het verkiezingsprogramma van het CDA. Daar is Kees Sanderse van de Almeerse afdeling van het CDA het niet mee eens. Hij diende een amendement in om die zin uit het verkiezingsprogramma te schrappen. Zaterdag wordt daarover gestemd tijdens het congres van het CDA in Den Bosch.

'Goede toevoeging voor Flevoland'
"We zijn als lokale fractie niet afgeweken van het standpunt dat Lelystad Airport een goede toevoeging kan zijn voor Flevoland", zegt Sanderse.

In het verleden was de landelijke partij het daarmee eens, maar dat is veranderd. "De beeldvorming rondom Lelystad Airport is gekanteld", legt Sanderse de draai van de landelijke partij uit.

In het verleden was de partij juist vóór opening van de luchthaven. "Er wordt steeds negatiever over gedacht: we moeten minder vliegverkeer in Nederland hebben voor de stikstof en het milieu." Maar de luchthaven kan juist helpen om de druk op Schiphol te verminderen en brengt daarnaast ook werkgelegenheid, vindt Sanderse. "We denken dat het in het verhaal van een duurzame luchtvaart past."

Steun uit de omgeving
Volgens Sanderse kan zijn amendement rekenen op steun van CDA Lelystad, Urk, Noordoostpolder, Amsterdam en de provinciale afdeling. "Er is best kans dat dit amendement het gaat halen, ik denk fifty-fifty."

Als het amendement in het verkiezingsprogramma komt, is dat het officiële standpunt van het CDA over de kwestie. Dat standpunt kan belangrijk zijn als het CDA in november bij de landelijke verkiezingen veel zetels haalt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel