Kappersbranche schreeuwt om personeel en begint campagne

FLEVOLAND • Di 26 september 2023 | 18:55 • Dinsdag 26 september 2023 | 18:55

Veel kappers hebben op dit moment voor klanten een wachtlijst omdat er bijna geen personeel te krijgen is. De branche luidt daarom de noodklok en is de campagne 'Ik ben Kapper' begonnen. Het doel is om jonge mensen te interesseren voor het vak om daarmee het schrijnende tekort aan kappers tegen te gaan.

"Ja, het is zeker moeilijk om personeel te krijgen", vertelt Roselinda Kortenoever van Rose Hairstyling in Biddinghuizen. Er mogen er wat mij betreft veel meer bij. We krijgen heel weinig aanmeldingen van sollicitanten. We hebben nu net iemand aangenomen maar daar hebben we wel anderhalf jaar over gedaan."

Kortenoever pleit daarom voor het veranderen van de opleiding voor kappers. "Wij denken dat de BOL-opleiding geminimaliseerd kan worden. Dat is een dag in de week stage en de rest naar school. Wij zijn van mening dat het een praktijkvak is en dat leerlingen die in de praktijk meedraaien, het snelste leren."

Op het Middelbaar Beroepsonderwijs Firda in Emmeloord worden de kappers van de toekomst opgeleid. Ondanks dat het goed gaat met de aanmeldingen voor de opleiding merken ze ook dat veel leerlingen twijfelen om door te gaan in het vak.

"Er zit vaak wel een koopavond bij of op zaterdag werken", legt docent kappersopleiding Mariska Dekkers uit. "We merken dat onze studenten dat soms lastig vinden dat een bedrijf dat van hun vraagt. Ze zijn ook nog heel jong, vijftien of zestien jaar. We merken dat er soms vanuit huis wordt meegegeven dat je je hele leven nog kunt werken."

Enthousiasme over campagne
De campagne 'Ik ben Kapper' wordt enthousiast ontvangen door zowel de kappers als de docenten van de kappersopleiding. "Ja, daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee dat ze jonge mensen motiveren om het kappersvak in te gaan. Geweldig", zegt Roselinda Kortenoever.

"Het is zo'n creatief vak en wat ik heel leuk vind is dat je iemand een stuk ontspanning mee kunt geven. Iemand die in deze hectische tijd bij jouw in de stoel komt en even alles kan loslaten en weer blij te deur uitgaat", aldus docent kappersopleiding Mariska Dekkers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel