Onduidelijkheid over hoe om te gaan met 800 Almeerse iepen

ALMERE • Wo 27 september 2023 | 7:21 • Woensdag 27 september 2023 | 7:21

Het is nog niet duidelijk wat de gemeente Almere precies gaat doen met de 800 iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg. Dat bleek dinsdagavond tijdens een infobijeenkomst in het gemeentehuis. Daar raakten omwonenden in verwarring. Zij gingen tot nu uit van de kap van de bomen, maar daar blijkt nog geen definitief besluit over te zijn genomen.

Burgemeester en wethouders lieten in juli weten dat de bomen omgezaagd worden omdat het gevaarlijk is om ze te laten staan. Volgens het college hebben bomenexperts, na zorgvuldige inspectie en onderzoek, vastgesteld dat de iepen last hebben van zwakke verbindingen tussen stam en wortels. Hierdoor zijn ze vatbaar voor een breuk en kunnen ze omvallen. "De bomen kunnen gevaarlijke situaties opleveren voor weg- en fietspadgebruikers, direct omwonenden en hun eigendommen", zegt het college.

Twijfels
Bewoners van de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg twijfelen of het besluit van B en W is gebaseerd op gedegen onderzoeken en willen een second opinion. Volgens hen is het moeilijk te begrijpen dat alle 800 bomen niet sterk genoeg zouden zijn. Om twijfels bij hen weg te nemen, heeft de gemeente zo'n vijftig bewoners van de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg dinsdagavond uitgenodigd. Zij werden bijgepraat door verschillende deskundigen over de staat van de bomen.

Dat de iepen op den duur gekapt moeten worden om plaats te maken voor andere bomen werd tijdens de avond wel duidelijk. Maar er was verwarring of de gemeente wel of geen definitief besluit had genomen over het weghalen van de bomen.

'Communicatie heel vreemd'
Eén van de aanwezigen was Johan Neuts: "Ja, ik vond het heel vreemd eigenlijk. Want volgens alle communicatie tot nu toe ging ik ervanuit dat die bomen gewoon weggingen. Jammer dat nog niet duidelijk is wat er nou precies gaat gebeuren. Want dat wil je eigenlijk ook meteen weten. Maar dat zit er vanavond niet in."

Hamid Azriouil deelt die mening en vraagt zich af in hoeverre de gemeente nog geloofwaardig is, wanneer twee tegenstrijdige dingen door dezelfde partij worden verteld. "Ik vraag me af hoe dit verder gaat."

Volgens Sander Berkhout van de gemeente bestaat er nog geen plan van aanpak over hoe en op welke termijn de bomen gekapt zullen worden. De gemeente wil volgens hem eerst luisteren naar de omwonenden voordat er een definitief besluit wordt genomen. Een tweede bijeenkomst met de omwonenden staat gepland voor 23 november.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel