Rechter: politie mocht agent uit Biddinghuizen ontslaan

BIDDINGHUIZEN • Wo 27 september 2023 | 12:50 • Woensdag 27 september 2023 | 12:50

De politie Oost-Nederland mocht een hoofdagent uit Biddinghuizen ontslaan wegens het delen van politie-informatie en drugsgebruik in privé-tijd. De man vocht zijn strafontslag bij de rechtbank in Utrecht aan, maar die stelde de Biddinghuizenaar woensdag in het ongelijk.

De man verloor vorig jaar zijn baan omdat hij in 2020 en 2021 drie keer politie-informatie had gedeeld met zijn toenmalige vriendin. In appjes vertelde hij de vrouw welk kaliber kogel was gebruikt bij de beschieting van een woning in Almere en het gewicht van een aangetroffen hoeveelheid harddrugs bij een aanhouding. Daarnaast appte hij het met haar over een zedenverdenking jegens een familielid van een bevriende collega-agent.

Turbulente periode
Tijdens het disciplinaire onderzoek naar het delen van politie-informatie biechtte de agent uit zichzelf op dat hij in 2020 in een turbulente periode in zijn leven twee keer 'een pilletje' had genomen op een feest. Dat konden xtc-pillen zijn geweest, maar daar was hij naar eigen zeggen niet zeker van. "Ik heb wel pilletjes genomen, maar weet niet of het harddrugs waren. Tot op de dag van vandaag weet ik dat niet", zei de voormalig agent in de rechtszaal.

In de hoop op eerherstel en een mogelijke terugkeer bij de politie ging de man bij de rechtbank in beroep tegen zijn strafontslag, maar de rechters zijn het met de politieleiding eens dat er sprake was van 'toerekenbaar plichtsverzuim'. Ook vinden zij het strafontslag geen te zware maatregel. "Eiser heeft in strijd gehandeld met de voor politieambtenaren geldende strenge eisen van integriteit, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid", schrijven de rechters in het vonnis.

De man kan nog tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel