Jaar na controversiële sloop Beurs blijven de beloofde woningen uit, partijen zijn het nog niet eens

ALMERE • Wo 27 september 2023 | 13:00 • Woensdag 27 september 2023 | 13:00

Op 20 december 2021 begon de veelbesproken sloop van het bekende Almeerse gebouw De Beurs. Acties en petities om het gebouw aan de Wisselweg te behouden bleken tevergeefs; het oudste kantoorpand van de stad moest plaatsmaken voor zo'n 1000 woningen. Maar meer dan een jaar na de sloop ligt het terrein aan de Wisselweg er nog altijd verlaten bij. Waar blijven die beloofde woningen en waarom duurt het zo lang?

De gemeente zit al jaren met het gebied in z'n maag. Het kantoor stond al jaren leeg toen toenmalige eigenaar Hanzevast in 2012 met het plan kwam om studenten- en starterswoningen en flexwerkplekken in het gebouw te maken. In de tussentijd werd het gebouw niet onderhouden en raakte het verder in verval.

De Beurs 'onder geen enkel beding' slopen
Het gebouw werd in 2017 gekocht door Van Der Valk Investments, met dezelfde intenties. Ook Van der Valk wilde het 'kenmerkende gebouw' omtoveren tot starterswoningen en studentenkamers. De ligging van het pand, midden in de stad en vlakbij het station, leek daarvoor ideaal. Toenmalig wethouder Tjeerd Herrema was enthousiast over het plan. Wel vond het gemeentebestuur dat de karakteristieke uitstraling van het gebouw bewaard moest blijven. Ook mocht het onder geen enkel beding gesloopt worden.

Pand stond er verloederd bij

Die laatste eis bleek rond 2020 onrealistisch. Vanwege de verloederde staat van het gebouw was het volgens de gemeente en Van Der Valk Investments niet meer mogelijk het pand zonder 'kostbare en ingrijpende maatregelen' te behouden. In december van dat jaar diende de projectontwikkelaar dan ook een uitgebreid nieuwbouwplan in.

Vier woontorens
Op de plaats van De Beurs en enkele omliggende panden moesten vier woontorens, een kantoor, winkelruimtes en een parkeergarage komen. Het plan stuitte op veel weerstand. Toch ging het eind 2021 tegen de vlakte.

Maar nu, bijna twee jaar na de sloop van het kenmerkende kantoorpand staat er nog geen paal in de grond. Uit beantwoording van schriftelijke vragen van de SP blijkt dat de gemeente op 19 april van dit jaar een laatste aanbod heeft gedaan aan Van Der Valk Investments. Volgens dit aanbod zou de ontwikkelaar uiterlijk 15 juli dit jaar moeten beginnen met bouwen. Binnen 10 jaar zou het hele complex vervolgens moeten worden opgeleverd.

Nog altijd geen akkoord
Aangezien er nog niet gebouwd wordt op het terrein, lijkt dit aanbod te zijn afgeslagen door Van Der Valk. De grondeigenaar wil niet reageren op vragen, omdat er nog altijd gesprekken lopen met de gemeente. De twee partijen zullen wel tot een akkoord moeten komen: de grond mag dan namelijk wel van Van Der Valk Investments zijn, de gemeente helpt mee aan de financiering middels subsidies.

Stip aan de horizon
Uit navraag bij de gemeente blijkt dat er nog geen vergunningen zijn verleend voor de bouw. De gemeente weet ook niet wanneer de aanvragen binnen gaan komen. Het kan dus nog wel even duren voor er überhaupt gestart wordt met de bouw van de bijna 1000 appartementen en woningen. En dat terwijl de stad en haar inwoners snakken naar huizen.

Meer dan tien jaar na de eerste plannen voor het iconische kantoor blijft de 'herontwikkeling' van het gebied stip aan de horizon. En omdat Van der Valk van de gemeente tien jaar de tijd zou krijgen voor de bouw, kan dit ook nog wel even gaan duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel