Energiebijdrage provincie voor het einde van het jaar aan te vragen

FLEVOLAND • Do 28 september 2023 | 6:00 • Donderdag 28 september 2023 | 6:00

De provincie verwacht voor het einde van dit jaar een regeling open te stellen waarbij sportverenigingen, culturele instellingen en bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) een tegemoetkoming in de energiekosten kunnen aanvragen. Provinciale Staten hebben woensdag voor de regeling gestemd.

Sportclubs en culturele verenigingen kunnen 1.000 euro aanvragen bij Sportservice Flevoland. Voor MKB-bedrijven gaat het om 5.000 euro via het Technofonds. Om in aanmerking te komen, moeten bedrijven wel een aantal zaken uit hun boekhouding voorleggen. De provincie heeft anderhalf miljoen euro voor het energiefonds beschikbaar. Mocht er geld overblijven, dan kan de regeling na april worden voortgezet.

Hoewel de bijdrage bescheiden lijkt, denkt de provincie dat die verenigingen en ondernemers wel degelijk helpt om hun energiekosten te kunnen betalen. Vooral verenigingen zitten vaak krap bij kas. Nu de energieprijzen de laatste weken weer stijgen, kan de bijdrage zeker helpen, denkt Hofstra.

Geen steun voor gelijktrekken bedrag
D66 en Partij voor de Dieren deden tijdens de Statenvergadering het voorstel om de bijdrage voor alle doelgroepen gelijk te trekken tot 5.000 euro. Dat zou verenigingen helpen, voor wie een bijdrage van 1.000 euro misschien niet genoeg is. Dit voorstel kreeg onvoldoende steun. Een meerderheid van de Staten deelde de mening van gedeputeerde Hofstra dat een hoger bedrag betekent dat er per instelling of bedrijf minder geld over blijft. Hofstra rekende uit dat met 1.000 euro ongeveer 675 verenigingen en clubs geholpen kunnen worden. Als de bijdrage naar 5.000 euro wordt verhoogd, zijn dit er nog maar 135.

MKB-bedrijven die de bijdrage krijgen, komen in aanmerking voor gratis energieadvies van het Expertise Energiecentrum Flevoland (EEF). Een voorstel om het advies als voorwaarde te stellen voor de bijdrage, haalde het niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel