Verwoestende gasexplosie vrijwel zeker veroorzaakt door brand in meterkast

LELYSTAD • Vr 29 september 2023 | 6:03 • Vrijdag 29 september 2023 | 6:03

De gasexplosie die eind juli in Lelystad Haven een huis volledig verwoestte is zeer waarschijnlijk ontstaan nadat er kortsluiting ontstond in de meterkast. Dat blijkt uit onderzoek van Brandweer Flevoland. De gevels van een tussenwoning aan de Harderwijkstraat werden volledig weggeblazen. De woningen van de buren raakten zwaar beschadigd.

Door de kortsluiting is er iets in de meterkast zo heet geworden dat een gasleiding van kunststof deels is gesmolten. Er kwam veel gas vrij dat in de woning uiteindelijk is ontploft. Het incident vond plaats op vrijdag 28 juli rond 04:50 uur in de ochtend. De bewoners waren op vakantie. Ze hadden hun twee honden meegenomen. Drie katten die achterbleven hebben de explosies overleefd. Eén kat overleed later alsnog.

Van de verwoeste tussenwoning staan alleen nog de zijmuren overeind, de gevels voor en achter én een groot deel van het dak zijn weggeblazen. De hoekwoning van de buren is nog steeds onbewoonbaar en staat leeg.

Schrik
Bewoners van de Harderwijkstraat zijn enorm geschrokken en zitten vol met vragen. Kan hen dit ook overkomen? Is er iets mis met de meterkasten? Wat is de rol van de drempels in de straat? Kunnen die scheuren veroorzaken als de bus er overheen dendert? Eerder deze week was er een bijeenkomst waarbij buurtbewoners zijn bijgepraat over het onderzoek van Team Brandonderzoek van Brandweer Flevoland. Ook konden ze daar hun zorgen uiten.

Drempel
De drempel voor de woning speelt volgens de brandweer zeer waarschijnlijk geen rol bij de explosie. Sommige bewoners zeggen dat er scheuren in het pleisterwerk zijn ontstaan door trillingen van het verkeer dat over de drempel rijdt. Ze vragen zich af of een gasleiding daardoor lek kan raken. De brandweer sluit dat niet uit maar noemt de kans dat dit de explosie heeft veroorzaakt zeer onwaarschijnlijk. Bij een scheurtje in een leiding kan er niet een hele grote gasophoping ontstaan.

De drempel

Verder is uitgesloten dat de CV-installatie een rol speelt. Deze komt uit 2022 en is door een erkend installateur geplaatst. Diverse metingen van Liander wezen uit dat de gasleidingen in en onder de woning in orde zijn en de gasmeter geen gebreken vertoonde. Ook is uitgesloten dat de katten een gaspit opengedraaid zouden hebben. In de woning werd gekookt met inductie.

Feitelijk waren er twee explosies
De hoeveelheid gas in de meterkast was volgens de onderzoekers te veel om te kunnen exploderen. Dat heeft te maken met de verhouding tussen gas en zuurstof. Die moet optimaal zijn om tot een ontploffing te komen. Het gas uit de kapotte leiding steeg naar boven en bleef op zolder hangen. Ook daar was de concentratie gas zo hoog dat het niet kon ontploffen. Het gas in de woonkamer en in de slaapkamers had die ideale omstandigheid wel. Een kleine vonk is dan al voldoende voor een ontploffing. Waar die vonk vandaan kwam is niet meer te achterhalen. Deze explosie richtte de meeste schade aan.

Kort na de eerste knal volgde nog een tweede. Die hebben met elkaar te maken. De eerste explosie veroorzaakte een vacuüm in de woning. Daardoor werd het gas dat in een hoge concentratie op zolder aanwezig was, naar beneden gezogen. Met de vermenging van het gas en de lucht ontstond opnieuw een explosief mengsel dat tot ontploffing kwam.

Het getroffen huizenblok nu

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel