Ark van Noach verhuist van Zeewolde naar Lelystad

FLEVOLAND • Za 30 september 2023 | 16:05 • Zaterdag 30 september 2023 | 16:05

Het was een opvallend gezicht zaterdag in Flevoland. Het Arkmuseum dat anderhalf jaar lang in Zeewolde lag, is verscheept naar Lelystad. Daar ligt het nu voor een periode van vijf maanden in de Bataviahaven. De klus begon zaterdagochtend vroeg, met meerdere sleepboten en veel schipperslui.

"We hebben een sleepboot voor en eentje achter. Die hebben korte lijnen en dan gaan we richting Lelystad," zegt de eigenaar van het schip, Aad Peters: "Met de route zelf bemoei ik me niet. Wij zitten aan boord en checken of alles goed gaat." De route ging van Zeewolde naar de Nijkerkersluis en vervolgens via het IJsselmeer naar Lelystad.

Niet langer welkom
Het schip kon niet langer blijven in Zeewolde, omdat de politiek hem daar weg wilde hebben, zegt Peters. "De vorige wethouders waren ontzettend blij. Die zeiden: dit is een perfecte plek. Er zijn nu nieuwe wethouders en die gaan paaltje piezen en zeggen: wegwezen! Daar viel niet op in te gaan, dus gaan we vandaag weg."

Eigenaar en theatermaker Peters vindt het dan ook jammer om weg te moeten, maar vindt de nieuwe locatie ook mooi. "Lelystad is ook een waanzinnige haven. We zijn er al eens eerder geweest. Het is eigenlijk thuiskomen."

Nieuwe expositie
In het museum kun je onder onder meer het verhaal over de Ark van Noach bekijken. 11 oktober komt daar nog een nieuwe expositie bij. Die expositie gaat over Kerst en Halloween. Met dit verhaal wil Peters laten zien dat Kerst en Halloween niet veel van elkaar verschillen. "Er komt een heel verhaal over angsten. De ark zelf was ook een rampverhaal. De hele wereld verzoop en een paar mensen aan boord overleefden de vloedgolf."

Zoeken naar vaste plek
Een permanente plek voor de ark is er nog niet. Al jarenlang is er een flinke discussie daarover. Aad Peters is al wel druk in gesprek met verschillende partijen. "We zijn sowieso al heel lang op zoek naar een vaste plek. We wisten dat we weg moesten. Er lopen gesprekken met andere plaatsen, maar daar kan ik niets over zeggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel