Gemeente Urk: 'Lokale energieonderneming is te laat met bezwaar op warmtenet'

URK • Do 5 oktober 2023 | 13:51 • Donderdag 5 oktober 2023 | 13:51

Het Urker bedrijf ‘Circulaire Energie Voor Elkaar’ (CEVE) had eerder bezwaar moeten maken tegen de eisen die zijn opgesteld voor de aanbesteding van een warmte-koudenet. Dat zei de gemeente Urk in de rechtbank van Utrecht. Het gaat om de energievoorziening van het toekomstige industrieterrein Port of Urk en de nieuwe Zeeheldenwijk.

CEVE stapte naar de rechter omdat het bedrijf vindt dat de eisen disproportioneel en ondeugdelijk zijn. Daardoor zouden alleen grote spelers kans hebben gemaakt op de aanbesteding. De gemeente zegt dat dat te laat is omdat de aanbesteding al is afgerond. Daarnaast vindt de gemeente het logisch dat er strenge eisen op tafel liggen. "Deze energieleverancier moet dertig jaar lang 1.600 huishoudens betrouwbaar voorzien." CEVE voldoet daar volgens Urk niet aan.

Wisselwerking industrie en woonwijk
Restwarmte uit Port of Urk zou de huizen van de woonwijk moeten gaan verwarmen. Afgekoeld water uit de Zeeheldenwijk moet dan weer terugkomen om de bedrijven te helpen met hun koeling. De gemeente had hiervoor een aanbesteding uitgedaan.

Het huidige bedrijventerrein

De eiser heeft die opdracht niet gekregen. Hij stelde dat de gemeente Urk een grote fout heeft gemaakt door zijn onderneming en die van andere lokale ondernemers uit te sluiten met de strenge eisen.

Maatschappelijke schade
Ook zou de gemeente Urk grote maatschappelijke schade veroorzaken. Die schade zou volgens CEVE tweehonderd miljoen euro bedragen. Dit geld zou anders binnen de lokale economie blijven als een plaatselijke onderneming de opdracht had gekregen.

De gemeente ziet dat anders. CEVE heeft meegedaan en had toen direct bezwaar moeten maken. Verder zou alleen door een fundamentele fout de aanbesteding opnieuw moeten. Daar is geen sprake van, stelde de gemeente.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel