Urker bedrijf sleept gemeente voor rechter om mislopen aanbesteding

URK • Di 29 augustus 2023 | 18:18 • Dinsdag 29 augustus 2023 | 18:18

Het Urker bedrijf 'Circulaire Energie Voor Elkaar’ heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Urk omdat het van mening is dat de gemeente disproportionele en ondeugdelijke eisen stelt aan een aanbesteding voor een warmte-koudenet. Dit leidt er volgens het bedrijf toe dat alleen grote spelers kunnen meedoen, terwijl lokale ondernemers het nakijken hebben.

Het bedrijf Circulaire Energie voor Elkaar (CEVE), is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een systeem van warmte- en koudeopslag op bedrijventerrein Zwolsehoek op Urk. Dit systeem richt zich voornamelijk op visbedrijven die veel warmte produceren bij het koelen en invriezen van vis.

"Eigenlijk willen wij energie voor nul uitruilen," zegt Jeroen Doorgeest van CEVE. De warmte van de industrie wil hij opslaan en gebruiken voor het verwarmen van de nieuwbouwwijk in het dorp. Tegelijkertijd heeft de visverwerkende industrie kou nodig. "Als je die optelsom maakt en je zou dat tegen nul euro kunnen ruilen met elkaar, dan heb je het beste systeem wat je maar voor ogen kunt hebben"

De gemeente Urk heeft interesse in een dergelijk systeem, maar dan voor restwarmte van de industrie op het toekomstige bedrijventerrein Port of Urk. CEVE stelt dat de eisen die gesteld worden in de aanbesteding niet haalbaar zijn voor hen. "Het is best wel cru te noemen als je vijf jaar ergens mee bezig bent en je hebt de gemeente continu op sleeptouw genomen en behoed voor fouten. Ook in het verleden hebben we alles in het proces continu richting restwarmte gestuurd. En als je dan dit soort antwoorden krijgt, is dat niet leuk," voegt Jeroen Doorgeest toe.

CEVE beweert dan ook buitenspel te zijn gezet door de gemeente Urk en dat alleen grote energiebedrijven kans maken om aan de eisen te voldoen en daarmee de aanbesteding te winnen. "Ik denk dat niemand zich beseft dat dit om miljoenen, tientallen miljoenen extra geld gaat wat vervloeit van Urk af."

De gemeente Urk weigert inhoudelijk te reageren op de beschuldigingen van CEVE, maar ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel