Urkers lopen uit voor grootschalige oefening ter land, te water en in de lucht

URK • Za 7 oktober 2023 | 16:50 • Zaterdag 7 oktober 2023 | 16:50

Een helikopter in de lucht, politie op het haventerrein en tientallen mannen en vrouwen met gele hesjes in het bos, heel Urk was zaterdagochtend in de ban van een grote zoekactie naar een vermist persoon. Gelukkig ging het niet om een echte vermissing, maar om een grootschalige oefening.

"Als politie oefenen we vandaag de samenwerking met vier grote burgerzoekteams", zo legt Izanne de Wit uit. Zij is Landelijk Coördinator Vermiste Personen bij de politie. "Die burgerzoekteams zijn het Dregteam SOAD, de Stichting Inzet Reddingshond Nederland, het Veteranen Search Team en het Coördinatie Platform Vermissing."

In heel Nederland actief
De Urker stichting Coördinatie Platform Vermissing (CPV) werd in 2016 opgericht. "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie die vermissingszaken coördineert", aldus Teun Hakvoort, teamleider van het CPV. "We worden eigenlijk door heel Nederland ingezet, van Kerkrade tot Groningen. Een paar weken geleden nog in Apeldoorn."

Professionele organisatie
Bij een vermissing komt het geregeld voor dat burgers in groten getale willen helpen zoeken. "Om dat in goed banen te leiden, daarin is het CPV gespecialiseerd", zegt De Wit. "Hoe schrijf je al die mensen in, waar laat je ze zoeken, daaraan geeft het CPV structuur. Het zijn vrijwilligers, maar zij vormen inmiddels een professionele organisatie waar de politie graag mee samenwerkt."

Passie maakt sterk
Ook CPV-teamleider Hakvoort is zeer tevreden met de samenwerking. "Wij proberen ons dagelijks te verbeteren. Daarin worden we enorm gesteund door de politie met trainingen. Ons team heeft in de zeven jaar van ons bestaan mooie stappen gemaakt. We werken met passie, dat maakt ons sterk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel