Persoonlijke motie van raadslid zorgt voor aandacht voor babysterfte

DRONTEN • Zo 8 oktober 2023 | 15:42 • Zondag 8 oktober 2023 | 15:42

De Baby Loss Awareness Week is begonnen. Wereldwijd is er deze week speciale aandacht voor babysterfte. Belangrijk voor ouders die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. Zoals Thérèse en Hans Hofmeijer-Boon uit Dronten is overkomen. Hun zoontje Pieter overleed tijdens de zwangerschap.

Hans Hofmeijer-Boon is gemeenteraadslid in Dronten. Twee weken geleden vroeg hij via een motie aandacht voor de Baby Loss Awareness Week. Na een emotioneel betoog was het letterlijk even stil in de raadszaal, daarna werd de motie unaniem gesteund. Het gemeentehuis en de fontein op het Meerpaalplein zijn daarom de komende week blauw en roze verlicht.

"Ik dacht: dit heb ik zelf meegemaakt, dan kan ik niet anders dan wat vertellen over hoe dat bij ons gegaan is", aldus Hans. "Deze motie is persoonlijk, dus dan moet ik hem persoonlijk maken. Dat maakte veel indruk, meer dan ik had verwacht, eerlijk gezegd. Nog tijdens de vergadering kreeg ik al appjes van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook achteraf was er veel aandacht. Lokale kranten berichtten erover, en mensen die ik niet eens ken zetten mijn verhaal op sociale media."

Pijnlijke opmerkingen
Het is precies waar de Baby Loss Awareness Week voor bedoeld is: het bewustzijn voor babysterfte vergroten en het gesprek daarover mogelijk maken. Dat is nodig, want Hans en Thérèse hebben gemerkt dat praten over een doodgeboren kindje voor veel mensen nog steeds moeilijk is. "Mensen haken op een gegeven moment af", aldus Thérèse. "In het begin heb je heel veel steun en heel veel liefde en warmte om je heen, maar na een paar maanden denken mensen: nu is het wel klaar, we hebben het er niet meer over. 'Ben je er nog niet overheen', krijg je te horen. Dat is een pijnlijke opmerking, want het blijft je kind."

"Baby’s horen niet dood te gaan", gaat Thérèse verder. "Maar ze gaan wel dood, en daar moeten we over praten. Net zoveel als over ouders die overlijden, of opa’s en oma’s die overlijden. Kinderen die overlijden, dat hoort niet, maar we moeten er wel over praten om elkaar te kunnen steunen. Daarom is de Baby Loss Awareness Week zo belangrijk."

Wave of Light
Dit jaar in Nederland is Almere de plek waar de week onder de aandacht wordt gebracht. Op de Esplanade komt een glazen huis te staan met daarin een LED-scherm waarin de namen van overleden baby's worden geprojecteerd. Maandag 8 oktober begint de week met een 'Loop voor Nova' rond het Weerwater, de week eindigt zondag 15 oktober met het ontsteken van kaarsjes op het Weerwater voor de wereldwijde 'Wave of Light'.

In Dronten zijn het gemeentehuis en de fontein de meeste dagen blauw en roze verlicht. Hans zal dat met trots bekijken. "Trots op het feit dat mijn zoon, die ik nooit levend heb mogen kennen, dat wel voor elkaar heeft gekregen. Zo zie ik het echt. Ik hoop dat mensen die de fontein zien, ook mensen die het moeilijk vinden om er over te praten, zich gesteund voelen zonder dat er over gesproken hoeft te worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel