Advocaat krijgt extra tijd voor onderzoek telefoon van verdachte in grote drugszaak

ALMERE • Wo 11 oktober 2023 | 21:37 • Woensdag 11 oktober 2023 | 21:37

De strafzaak tegen de 27-jarige Almeerder die vastzit op verdenking van grootschalige drugshandel en witwassen, wordt volgend jaar februari inhoudelijk behandeld. De rechtbank Lelystad hield de strafzaak woensdag aan, om de advocaat van de verdachte de gelegenheid te geven de telefoon van de Almeerder te laten onderzoeken. De verdachte blijft tot die tijd vastzitten.

De Almeerder werd op 5 september vorig jaar opgepakt. Uit gekraakte telefoongesprekken maakte de politie op dat hij zich bezighield met de handel in verdovende middelen, waarmee hij in in oktober 2019 zou zijn begonnen. Dit vermoeden werd bevestigd toen de politie na zijn arrestatie zijn woning doorzocht en op kleine hoeveelheden designerdrugs, XTC- pillen, hasj en hennep stuitte. Daarnaast werden er dure merkkleding, een Rolex horloge en een Volkswagen Golf in beslag genomen.

Onderzoek en drugshandel
Na zijn arrestatie begon Justitie een uitgebreid onderzoek naar de Almeerder, die geen legale inkomsten bleek te hebben. Aan de hand van uitgelezen telefoonchats concludeerde het Openbaar Ministerie (OM) dat de Almeerder zijn geld verdiende aan de in- en uitvoer van diverse harddrugs, waaronder cocaïne, heroïne en duizenden XTC-pillen. De handel zou zich niet alleen in Nederland hebben afgespeeld, maar ook in het buitenland. Zo zou hij in oktober 2020 honderd kilo amfetamine via Duitsland, Polen en Litouwen naar Finland hebben gesmokkeld.

Telefoondata
De Almeerder zegt onschuldig te zijn. Het gekraakte telefoonaccount met daarin de gesprekken zou niet van hem zijn. Om dit te kunnen aantonen krijgt zijn advocaat de gelegenheid alle telefoondata die er bij het OM bekend is, te checken en te bespreken met zijn cliënt.

Naast de drugshandel staat de Almeerder ook terecht voor het witwassen van het verdiende drugsgeld. Hoeveel geld hij met de handel zou hebben verdiend, is nog onduidelijk.

De strafzaak is aangehouden tot eind december. Dan is er nog een laatste voorbereidende zitting voordat de zaak op 7 februari volgend jaar inhoudelijk wordt behandeld. Daarvoor is een hele dag uitgetrokken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel