'Foute' Chinese vis belandde op Urk
'Foute' Chinese vis belandde op Urk
'Door Oeigoerse dwangarbeiders verwerkte vis ook via Urk verhandeld'
Drie Urker bedrijven hebben vis uit China geïmporteerd die verwerkt zou zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. Dat blijkt uit een uitvoerig onderzoek dat is gedaan door The Outlaw Ocean. Dat is een internationaal platform voor onderzoeksjournalistiek.
The Outlaw Ocean heeft vastgesteld dat Oeigoeren uit de West-Chinese regio Xinjiang gedwongen worden om te werken in de Chinese visindustrie. Een groot deel van de vis die daar verwerkt wordt, belandt uiteindelijk in Europa en Noord-Amerika. Ook Urker bedrijven hebben zaken gedaan met Chinese firma's waar dwangarbeid wordt verricht.
Volgens het onderzoeksplatform zijn Kramers' Seafood, North Seafood Holland en Seafood Connection uit Urk betrokken bij de import van 'foute' vis. In Nederland wordt ook nog een bedrijf uit Scheveningen gelinkt aan Chinese visverwerkers waar Oeigoeren uitgebuit zouden worden. Wereldwijd gaat het volgens het platform om 71 importeurs.
Kramers' Seafood distantieert zich van misstanden
De Urker bedrijven leveren onder meer vis aan Duitse en Britse supermarkten en een Nederlandse horecagroothandel. In een reactie laat Hein Kramer van Kramers' Seafood weten: "Wij distantiëren ons van de misstanden. Wij kopen vis en zijn een gecertificeerd bedrijf. We kijken daarbij ook naar arbeidsomstandigheden. Daar moeten onze leveranciers aan voldoen en dus gaan wij ervan uit dat ze betrouwbaar zijn. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Daar schrikken wij van."
Kramer vervolgt: "Wij doen inmiddels geen zaken meer met dat bedrijf. De laatste keer was in 2021. We doen nog wel zaken met andere Chinese bedrijven. Daar kunnen we niet omheen. Zij controleren een groot deel van de markt."
Seafood Connection veroordeelt dwangarbeid
In een schriftelijke reactie laat Seafood Connection weten: "Het stelt ons teleur om te horen dat dwangarbeid zoals The Outlaw Ocean Project die beschrijft, tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt in landen als China en leven mee met de slachtoffers van deze praktijken. Seafood Connection veroordeelt met klem schendingen van sancties, misbruik en dwangarbeid."
Het bedrijf zegt meteen actie te hebben ondernomen: "Wij hebben bij onze leveranciers geen eerdere indicaties gezien van genoemde mensenrechtenschendingen. Wij hebben de relatie met Shandong Haidu Ocean Product Co., LTD en Zhejiang Industrial Group naar aanleiding van deze informatie per direct stopgezet."
Seafood Connection zegt zelf onderzoek te hebben gedaan naar misstanden. Daarbij zijn er geen vermoedens van mensenrechtenschendingen geconstateerd.
NorthSeafood: dwangarbeid is verschrikkelijk
Ook het viswerkingsbedrijf NorthSeafood uit Urk wordt genoemd in het onderzoek en neemt afstand van het gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders in China.
"Ik vind het verschrikkelijk. Je vraagt je af wat gebeurt er in die bedrijven", vertelt directeur Pieter Tol van NorthSeafood. "We willen hier niets mee te maken hebben. Dat geven we ook altijd aan richting de leveranciers. We doen alleen zaken met bedrijven waar audits zijn gedaan en die goed met hun personeel omgaan. In 2020 hebben voor het laatst een container vol vis gekocht van Yantai Sanko Fisheries. We doen geen zaken meer met hun."
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
'Camera's op de kotter of niet, de bijvangst gaat gewoon overboord'
URK • Woensdag 18 oktoberUrker vissers blijven hun bijvangst gewoon teruggooien in zee, ook als er straks cameratoezicht is aan boord. Dat verwacht Jacob van Urk, voorzitter van VisNed, een organisatie die de belangen beharti...
-
Cameratoezicht op kotters definitief na instemming Europees Parlement
URK • Dinsdag 17 oktoberHet cameratoezicht op vissersschepen gaat definitief door. De maatregel wordt over vier jaar effectief. Het Europees Parlement heeft dinsdagmiddag ingestemd met strengere controleregels voor de visser...
-
Visveiling Urk wil doorgroeien naar logistiek centrum
URK • Dinsdag 26 septemberDe Noordzeevisserij zit in zwaar weer. Vanwege de hoge brandstofprijs, het groeiend aantal regels en de komst van windparken op zee is de vissersvloot de laatste jaren behoorlijk gekrompen. Dit is ook...
recent nieuws
-
Automobilist rijdt tegen boom op Visarenddreef in Lelystad
LELYSTAD •Een automobilist en zijn passagier zijn woensdagavond gewond geraakt toen ze met een auto tegen een boom reden op de Visarenddreef in Lelystad. Volgens een ooggetuige is de passagier door de klap uit...
-
Vader die zwaar hersenletsel bij baby veroorzaakte krijgt jaar cel
ALMERE •Een 32-jarige Almeerder die vijf jaar geleden zijn dochtertje van toen 2,5 maand oud zo ernstig mishandelde dat ze zwaar hersenletsel opliep, moet een jaar de cel in. De veroordeling is een stuk lager...
-
Urker visser na vijf jaar vervolgd voor rol in liquidatie- en drugskotterzaak
URK •De Urker visser Andries K. wordt vervolgd voor zijn aandeel in de liquidatie van Vincent Jalink uit Diemen én voor een rol die K. had in de beruchte zaak rond de Urker drugskotter Z-181. Ook wordt hij...