'Foute' Chinese vis belandde op Urk
'Foute' Chinese vis belandde op Urk
'Door Oeigoerse dwangarbeiders verwerkte vis ook via Urk verhandeld'
Drie Urker bedrijven hebben vis uit China geïmporteerd die verwerkt zou zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. Dat blijkt uit een uitvoerig onderzoek dat is gedaan door The Outlaw Ocean. Dat is een internationaal platform voor onderzoeksjournalistiek.
The Outlaw Ocean heeft vastgesteld dat Oeigoeren uit de West-Chinese regio Xinjiang gedwongen worden om te werken in de Chinese visindustrie. Een groot deel van de vis die daar verwerkt wordt, belandt uiteindelijk in Europa en Noord-Amerika. Ook Urker bedrijven hebben zaken gedaan met Chinese firma's waar dwangarbeid wordt verricht.
Volgens het onderzoeksplatform zijn Kramers' Seafood, North Seafood Holland en Seafood Connection uit Urk betrokken bij de import van 'foute' vis. In Nederland wordt ook nog een bedrijf uit Scheveningen gelinkt aan Chinese visverwerkers waar Oeigoeren uitgebuit zouden worden. Wereldwijd gaat het volgens het platform om 71 importeurs.
Kramers' Seafood distantieert zich van misstanden
De Urker bedrijven leveren onder meer vis aan Duitse en Britse supermarkten en een Nederlandse horecagroothandel. In een reactie laat Hein Kramer van Kramers' Seafood weten: "Wij distantiëren ons van de misstanden. Wij kopen vis en zijn een gecertificeerd bedrijf. We kijken daarbij ook naar arbeidsomstandigheden. Daar moeten onze leveranciers aan voldoen en dus gaan wij ervan uit dat ze betrouwbaar zijn. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Daar schrikken wij van."
Kramer vervolgt: "Wij doen inmiddels geen zaken meer met dat bedrijf. De laatste keer was in 2021. We doen nog wel zaken met andere Chinese bedrijven. Daar kunnen we niet omheen. Zij controleren een groot deel van de markt."
Seafood Connection veroordeelt dwangarbeid
In een schriftelijke reactie laat Seafood Connection weten: "Het stelt ons teleur om te horen dat dwangarbeid zoals The Outlaw Ocean Project die beschrijft, tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt in landen als China en leven mee met de slachtoffers van deze praktijken. Seafood Connection veroordeelt met klem schendingen van sancties, misbruik en dwangarbeid."
Het bedrijf zegt meteen actie te hebben ondernomen: "Wij hebben bij onze leveranciers geen eerdere indicaties gezien van genoemde mensenrechtenschendingen. Wij hebben de relatie met Shandong Haidu Ocean Product Co., LTD en Zhejiang Industrial Group naar aanleiding van deze informatie per direct stopgezet."
Seafood Connection zegt zelf onderzoek te hebben gedaan naar misstanden. Daarbij zijn er geen vermoedens van mensenrechtenschendingen geconstateerd.
NorthSeafood: dwangarbeid is verschrikkelijk
Ook het viswerkingsbedrijf NorthSeafood uit Urk wordt genoemd in het onderzoek en neemt afstand van het gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders in China.
"Ik vind het verschrikkelijk. Je vraagt je af wat gebeurt er in die bedrijven", vertelt directeur Pieter Tol van NorthSeafood. "We willen hier niets mee te maken hebben. Dat geven we ook altijd aan richting de leveranciers. We doen alleen zaken met bedrijven waar audits zijn gedaan en die goed met hun personeel omgaan. In 2020 hebben voor het laatst een container vol vis gekocht van Yantai Sanko Fisheries. We doen geen zaken meer met hun."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vissers kijken vol vertrouwen naar de toekomst: 'Ruimte krijgen belangrijk'
URK • Vr 31 januari • Vrijdag 31 januari2025 is een mooi moment voor een nieuwe start. Dat zeggen de Urker Noordzeevissers. De sector heeft moeilijke tijden achter de rug, maar het is nu tijd om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. De...
-
Urker visserijstudenten 'moeten van Urk af en uit hun bubbel'
FLEVOLAND • Za 25 januari • Zaterdag 25 januariHet visserij-onderwijs op Urk moet flink op de schop. De tijd van klassikale lessen is voorbij. De Urker mbo-studenten moeten hun blik verruimen, uit hun bubbel stappen en in uniform naar school. Dat...
-
Bemanning Urker kotter na conflict met Franse vissers: 'Fransen vielen ons eerst aan'
URK • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe Urker bemanning die door een Franse visser wordt beschuldigd van vandalisme op zee, zegt dat zij zelf eerst werden aangevallen door de Fransen. Volgens de Urkers is de Franse vissersboot over hun netten...
recent nieuws
-
Komende zomer Emmeloordse rotondes dicht door werkzaamheden
EMMELOORD • Do 27 maart • Donderdag 27 maartTwee rotondes in Emmeloord gaan in de zomermaanden voor langere tijd dicht vanwege werkzaamheden. Het betreft de rotonde bij de splitsing van de Hannie Schaftweg en de Titaniumweg en die bij de Hannie...
-
Staten akkoord met miljoenen voor Almere, maar zorgen over invloed
FLEVOLAND • Do 27 maart • Donderdag 27 maartEen meerderheid van Provinciale Staten steunt het voorstel om de komende vijf jaar nog eens ruim 68 miljoen euro te investeren in Almere. Het project Fonds Verstedelijking Almere (FVA) moet de stad economisch...
-
Almere geeft volledige inzage in dossier over heimelijke plannen onderzoeken moslimgemeenschap
ALMERE • Do 27 maart • Donderdag 27 maartDe gemeente Almere en toenmalig burgemeester Weerwind zijn in 2021 akkoord gegaan met veldonderzoek naar de Almeerse moslimgemeenschap waarbij onderzoekers vooraf niet bekend zouden maken voor wie zij...