'Door Oeigoerse dwangarbeiders verwerkte vis ook via Urk verhandeld'

URK • Di 17 oktober 2023 | 12:00 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 12:00

Drie Urker bedrijven hebben vis uit China geïmporteerd die verwerkt zou zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. Dat blijkt uit een uitvoerig onderzoek dat is gedaan door The Outlaw Ocean. Dat is een internationaal platform voor onderzoeksjournalistiek.

The Outlaw Ocean heeft vastgesteld dat Oeigoeren uit de West-Chinese regio Xinjiang gedwongen worden om te werken in de Chinese visindustrie. Een groot deel van de vis die daar verwerkt wordt, belandt uiteindelijk in Europa en Noord-Amerika. Ook Urker bedrijven hebben zaken gedaan met Chinese firma's waar dwangarbeid wordt verricht.

Klik hier om het uitgebreide onderzoek van The Outlaw Ocean te lezen en te bekijken. Naast misstanden op land, werd er ook menselijk leed op de immense Chinese vissersvloot vastgesteld.

Volgens het onderzoeksplatform zijn Kramers' Seafood, North Seafood Holland en Seafood Connection uit Urk betrokken bij de import van 'foute' vis. In Nederland wordt ook nog een bedrijf uit Scheveningen gelinkt aan Chinese visverwerkers waar Oeigoeren uitgebuit zouden worden. Wereldwijd gaat het volgens het platform om 71 importeurs.

Kramers' Seafood distantieert zich van misstanden
De Urker bedrijven leveren onder meer vis aan Duitse en Britse supermarkten en een Nederlandse horecagroothandel. In een reactie laat Hein Kramer van Kramers' Seafood weten: "Wij distantiëren ons van de misstanden. Wij kopen vis en zijn een gecertificeerd bedrijf. We kijken daarbij ook naar arbeidsomstandigheden. Daar moeten onze leveranciers aan voldoen en dus gaan wij ervan uit dat ze betrouwbaar zijn. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Daar schrikken wij van."

Kramer vervolgt: "Wij doen inmiddels geen zaken meer met dat bedrijf. De laatste keer was in 2021. We doen nog wel zaken met andere Chinese bedrijven. Daar kunnen we niet omheen. Zij controleren een groot deel van de markt."

Seafood Connection veroordeelt dwangarbeid
In een schriftelijke reactie laat Seafood Connection weten: "Het stelt ons teleur om te horen dat dwangarbeid zoals The Outlaw Ocean Project die beschrijft, tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt in landen als China en leven mee met de slachtoffers van deze praktijken. Seafood Connection veroordeelt met klem schendingen van sancties, misbruik en dwangarbeid."

Het bedrijf zegt meteen actie te hebben ondernomen: "Wij hebben bij onze leveranciers geen eerdere indicaties gezien van genoemde mensenrechtenschendingen. Wij hebben de relatie met Shandong Haidu Ocean Product Co., LTD en Zhejiang Industrial Group naar aanleiding van deze informatie per direct stopgezet."

Seafood Connection zegt zelf onderzoek te hebben gedaan naar misstanden. Daarbij zijn er geen vermoedens van mensenrechtenschendingen geconstateerd.

NorthSeafood: dwangarbeid is verschrikkelijk
Ook het viswerkingsbedrijf NorthSeafood uit Urk wordt genoemd in het onderzoek en neemt afstand van het gebruik van Oeigoerse dwangarbeiders in China.

"Ik vind het verschrikkelijk. Je vraagt je af wat gebeurt er in die bedrijven", vertelt directeur Pieter Tol van NorthSeafood. "We willen hier niets mee te maken hebben. Dat geven we ook altijd aan richting de leveranciers. We doen alleen zaken met bedrijven waar audits zijn gedaan en die goed met hun personeel omgaan. In 2020 hebben voor het laatst een container vol vis gekocht van Yantai Sanko Fisheries. We doen geen zaken meer met hun."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel