Gemeenteraad: Deur voor extra woningen Flevo Golf Resort staat op een kier

LELYSTAD • Di 17 oktober 2023 | 23:01 • Dinsdag 17 oktober 2023 | 23:01

Wethouder Piet van Dijk mag met Unigolf, ontwikkelaar van het Flevo Golf Resort, verder praten over beperkte woningbouw. Maar dan wel aan de noordkant van het woongebied, in het oefengebied en in ruil voor overdracht van de grond en het openbare gebied. Het zou dan gaan om maximaal 40 tot 50 grondgebonden woningen, die qua kavelgrootte en uitstraling passen bij wat er al is in het Flevo Golf Resort.

Daarmee staat de deur naar een oplossing in een heikel dossier weer op een kier. Unigolf wil van de golfbaan af, maar zag drie eerdere verzoeken voor extra woningbouw stranden. Daarbij zouden er namelijk woningen op de golfbaan worden gebouwd, die daarvoor van 18-holes naar 9-holes zou gaan. Dat tast het weidse en groene karakter van de wijk te veel aan, vindt de gemeente.

Nu gaat het dus niet om woningen op de golfbaan, maar op de voormalige driving range, het oefengebied. Unigolf zegt de opbrengsten uit de extra woningen nodig te hebben om het openbare gebied en de golfbaan te kunnen overdragen aan de gemeente. Want dat is wat de wethouder en de gemeenteraad betreft de voorwaarde bij extra woningbouw: het openbare gebied in de wijk en de golfbaan moeten worden overgedragen aan de gemeente.

Daarbij moet ook duidelijk zijn wat de staat is van het onderhoud van het groen, de riolering en het clubgebouw op het Flevo Golf Resort en wat de financiële consequenties voor de gemeente zijn als men dat overneemt.

Eén tegen allen
Dat maakt allemaal onderdeel uit van de verdere gesprekken die Van Dijk met de ontwikkelaar gaat houden. Deze oplossingsrichting kan rekenen op steun van drie van de vier externe partijen in het gebied: de Bewonersvereniging Flevo Golf Resort, de Bewonersvereniging Golfpark en de Golfclub Flevoland staan achter verdere gesprekken.

Alleen de Stichting Burgerinitiatief Golfpark en Flevo Golf Resort is en blijft tegen elke vorm van verdere woningbouw. Zij kregen één raadslid aan hun zijde: Jeantiënne van der Hoek van de InwonersPartij. De 32 andere raadsleden, inclusief Fred Wilcke van de InwonersPartij, stemden voor het voorstel om de wethouder op pad te sturen.

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband. Tips? Stuur een e-mail.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel