Oplossing jarenlange strijd dichterbij: toch bebouwing bij golfbaan

LELYSTAD • Wo 6 september 2023 | 13:41 • Woensdag 6 september 2023 | 13:41

Bijna alle betrokken partijen zijn het eens over een plan voor de toekomst van de golfbaan in Lelystad: bebouwing aan de noordkant én overdracht van de golfbaan, het clubhuis en de buitenruimte aan de gemeente. In een gezamenlijk overleg is ingestemd met het plan, waarmee de angel uit de strijd wordt gehaald die zich al jarenlang voortsleept.

Eigenaar van Flevo Golfresort Unigolf wil al jaren extra huizen bouwen in het gebied, om de exploitatie rendabel te kunnen krijgen. Een deel van de bewoners van de beide wijken op en bij de golfbaan, Flevo Golf Resort en Golfpark, is daar fel op tegen en ook de gemeenteraad heeft bebouwing altijd tegengehouden. De 18 holes die er zijn konden door het exploitatietekort niet openblijven en dat was tegen het zere been van eigenlijk alle betrokken partijen.

Gemeente wordt verantwoordelijk
In het plan dat nu voorligt kunnen alle 18 holes weer worden bespeeld. De bouw van een beperkt aantal nieuwe huizen zal dus niet op de golfbaan gebeuren. Eigenaar Unigolf draagt de baan, het clubhuis en de buitenruimte in het gebied over aan de gemeente. Hierdoor komt de verantwoordelijkheid voor de exploitatie en het onderhoud op het bordje van de gemeente en loopt Unigolf daar geen risico meer mee.

Voorzitter Cees Basemans van bewonersvereniging Flevo Golf Resort is positief over de toekomstplannen. “Onze wensen zijn dat de golfbaan behouden wordt en dat het woongenot toekomstbestendig blijft. Het plan dat de gemeente de golfbaan en grond in haar beheer neemt, juichen we alleen maar toe. Zo wordt de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud en toezicht. Nu doen buurtbewoners dat nog zelf."

Ook voorzitter van bewonersvereniging Golfpark Pieter Cassé staat achter het vernieuwde plan. “Wij hebben met hand en tand verdedigd dat er aan de zuidkant huizen zouden komen. Dat is nu van de baan.” Cassé snapt wel dat Unigolf huizen wil bouwen. "Zij maken al jaren verlies en willen met de verkoop van de huizen het verlies goedmaken. Wij zijn blij dat ze dat nu alleen aan de noordkant willen doen. De golfbaan blijft intact.”

De golfers van Golfclub Flevoland zijn blij met de uitkomst van de bijeenkomst. “Onze eerste prioriteit is dat we kunnen blijven golfen", zegt voorzitter Wil van Meer. "In de vernieuwde plannen is dit mogelijk en kunnen we ook doorgaan met het exploiteren van de golfbaan. Onze leden hebben al aangegeven dat ze zich daarvoor willen inzetten in de toekomst", aldus Van Meer.

Eén tegenstander
De verschillende betrokkenen zijn verheugd over dit nieuwe plan. "Er is een kansrijke variant besproken en alle partijen, op één na, kunnen zich hierin vinden", zegt wethouder Piet van Dijk. De enige partij die niets ziet in de nieuwe plannen is Stichting Burgerinitiatief Golfpark en Flevo Golf Resort. Dit is een vereniging die losstaat van de twee bewonersverenigingen die wel enthousiast zijn over de mogelijke oplossing uit de impasse. Bestuurslid Wijnand Kuijt zegt tot het eind door te procederen tegen de bebouwingsplannen. De stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen 400 van de 600 bewoners.

De bewonersvereniging Flevo Golf Resort is verbaasd over de argumenten van het burgerinitiatief. “Het is voor mij onduidelijk wie ze nu vertegenwoordigen. Het argument dat ze voor 400 van de 600 bewoners de belangen behartigen, lijkt mij stug. Omdat het een stichting is, kunnen we dat niet controleren. Ik heb het gevoel dat het oude bewoners zijn waar oud zeer zit. De partijen snappen dit, maar we moeten nu echt door naar een leefbare toekomst voor onze wijk”, zegt de voorzitter. "Het burgerinitiatief verzet zich al jaren fel tegen de plannen. Zo gaan ze met foldertjes langs de deuren, waar buurtbewoners niet op zitten te wachten. Ze worden voor niks ongerust gemaakt.”

'Einde van golfbaan voorkomen'
“We moeten nu eenmaal om de tafel en realistisch blijven over de toekomst" zegt Basemans van bewonersvereniging Flevo Golf Resort. "Unigolf is een belangrijke partij die zijn eigen belangen heeft. Als dit plan niet doorgaat en Unigolf stopt met onderhandelingen, zal er uiteindelijk niks meer overblijven van de golfbaan. Dat wil uiteindelijk niemand. Dan zijn alle buurtbewoners de dupe. In de nieuwe plannen wordt de golfbaan behouden en dat is voor ons één van de belangrijkste voorwaarden.”

De bewonersverenigingen, Unigolf, Golfclub Flevoland en andere betrokken partijen gaan nu samen bekijken of het plan haalbaar is. De gemeenteraad zal er zich in oktober over buigen. De gemeente laat weten dat ook tegenstander Burgerinitiatief Golfpark in het proces betrokken zal blijven worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel