Politiek worstelt met distributiecentra en buitenlandse medewerkers

LELYSTAD • Wo 18 oktober 2023 | 9:14 • Woensdag 18 oktober 2023 | 9:14

De politiek in Lelystad worstelt met de distributiecentra die naar Lelystad komen. Aan de ene kant is men blij met de werkgelegenheid en de bijdrage aan de economie van die bedrijven, aan de andere kant zijn er zorgen over de aantallen arbeidsmigranten die daar aan de slag gaan. Het gaat dan met name over de huisvesting voor hen. Toch heeft de gemeenteraad dinsdag ingestemd met een bestemmingsplan dat de komst van onder meer Bol.com naar Flevokust Haven mogelijk maakt.

Van de 35 aanwezige raadsleden stemden er 21 voor en 14 tegen. De zorgen van de tegenstemmers leven ook bij de voorstemmers: waar komen met name de arbeidsmigranten die Bol.com nodig zal hebben te wonen? Er komen op termijn in het distributiecentrum op de drukste dagen zo’n 4.500 mensen te werken, een aanzienlijk deel daarvan zal uit arbeidsmigranten bestaan. De tegenstemmers hadden liever gezien dat daar eerst een oplossing voor was gekomen en konden daarom nu niet voor stemmen.

De voorstemmers geloven er in dat er een oplossing zal komen. Bol.com zal het distributiecentrum niet voor 2028 in gebruik hebben. Gemeenteraadsleden zijn de afgelopen week op excursie geweest naar Waalwijk, waar Bol.com haar andere distributiecentrum heeft. Zij waren onder de indruk van hoe mensen daar met hulp van externe partijen zijn gehuisvest. De voorstemmers hebben er vertrouwen in dat dat in Lelystad ook gaat gebeuren. “We hebben ten slotte nog vijf jaar de tijd om het goed te regelen,” zei wethouder Piet van Dijk.

Logistiek scoren
Dat geldt ook voor het eventueel aanpassen van de infrastructuur voor het vele verkeer dat het distributiecentrum zal opleveren. Want over het geheel genomen is de Lelystadse politiek blij dat Lelystad zo goed slaagt met haar economische inzet in de logistieke sector, en daardoor ‘mooie’ bedrijven naar Lelystad weet te halen.

Internationale medewerkers
Eén ding hebben de raadsleden in ieder geval al opgestoken in Waalwijk: de term ‘arbeidsmigrant’ is achterhaald. Vroeger waren dat vooral mensen uit Oost-Europese landen, tegenwoordig komen ze uit heel Europa. “Ik vond de term ‘internationale medewerkers’ die Bol.com gebruikt eigenlijk wel raak getroffen”, zei Jarno Volmer (ChristenUnie).

De inzet van de Lelystadse politiek is in ieder geval niet alleen goede huisvestingsoplossingen te creëren voor hen, maar ook voor de internationale medewerkers die nu al in Lelystad wonen. Zij moeten soms genoegen nemen met krappe huisvesting in overvolle huizen en buurten. Want de problemen die dat oplevert, zoals in de wijk Bastion, moeten worden opgelost, vindt de gemeenteraad.

Dit artikel is gemaakt door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel