'Verplicht windparken tot camera's op molen om botsing met zeearend te voorkomen'

ZEEWOLDE • Do 19 oktober 2023 | 15:07 • Donderdag 19 oktober 2023 | 15:07

Nieuwe windparken moeten verplicht worden om camera's op te hangen om zo botsingen met zeearenden te voorkomen. Dat zegt Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation. Dat is een stichting die roofvogels beschermt. Pohlmann juicht toe dat een dergelijk systeem wordt toegepast bij de windmolens van windpark Zeewolde.

‘Mijn complimenten’ zegt Pollmann over het initiatief van Windpark Zeewolde. Het windpark liet woensdag weten dat een deel van de turbines volgend jaar zomer wordt voorzien van camera's. "Dit is een eigen initiatief van het windpark Zeewolde. Dat vind ik enorm toe te juichen", zegt Pollmann.

De vogelliefhebber pleit ervoor dat de camera’s een vast onderdeel worden van het vergunningsproces van windparken. Hoewel er geen landelijke telling is van botsingen met turbines, zei hij donderdagochtend bij Radio 1 dat het aantal ‘behoorlijk toeneemt.’ Vorig jaar februari ging een zeearend dood na een botsing met één van de 83 molens in Zeewolde.

Windmolen stilzetten
Na de botsing werd nagedacht over een detectiesysteem. Straks bekijken de camera’s de omgeving elk vanuit een andere hoek. Ze komen op dertig meter hoogte in de turbine te hangen. Zodra een zeearend voorbijvliegt, worden één of meerdere turbines in de omgeving stilgezet.

Zeearenden worden gezien op een afstand van 1100 meter. Als de dieren 300 meter of dichterbij zijn, wordt besloten om de wieken van één of meerdere windmolens stil te zetten. De camera's worden alleen overdag gebruikt. Het werkt niet in de nacht, maar dan vliegen zeearenden ook niet of nauwelijks.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel