Zeearend dood na botsing met windmolenwiek

ZEEWOLDE • Vr 4 februari 2022 | 1:46 • Vrijdag 4 februari 2022 | 1:46

Een zeearend heeft de dood gevonden door een draaiende wiek van een windmolen in Zeewolde. Het incident deed zich maandag voor, maar is pas donderdag door de Werkgroep Zeearend bekendgemaakt.

Het imposante dier was voorzien van een zender en kon zo gevolgd worden. De vogel had de nacht doorgebracht in een boom aan de rand van de Oostvaardersplassen in Almere. In de vroege ochtend is de zeearend waarschijnlijk gaan vissen in de Grote Plas van de Oostvaardersplassen. Daarna vloog het dier oostwaarts en kwam het in het windmolenpark langs de Roerdomptocht terecht. Daar vond de botsing plaats.

Niet meteen dood
Uit de sensor die op de zeearend was bevestigd, bleek dat de vogel niet meteen dood was. Het dier heeft nog een uur bewogen. Daarna registreerde de sensor van de zender geen beweging meer en nam de temperatuur snel af. Tijdens de vondst van het kadaver werd bevestigd dat de vogel direct na de botsing nog leefde. Beide klauwen waren gevuld met zware klei, waaruit is op te maken dat het dier zich nog een uur lang krampachtig probeerde overeind te houden.
De afgelopen jaren zijn vijftien zeearenden voorzien van GPS-zenders om te zien waar en wanneer ze allemaal naar toe gaan. Inmiddels zijn er van die vijftien, drie dood als gevolg van een niet-natuurlijke oorzaak. Twee hadden een botsing met een windmolen, een derde botste tegen een trein.

Maatregelen om botsingen te voorkomen
Om te voorkomen dat grote vogels als de zeearend om het leven komen door windmolens zijn er speciale systemen. Die zorgen ervoor dat turbines stoppen met draaien als vogels het windpark naderen. Deze techniek is erg kostbaar en vooralsnog op weinig plaatsen beschikbaar. Het windpark Krammer in Zeeland bijvoorbeeld is voorzien van een dergelijk detectiesysteem.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Zeldzaam en beschermd dier
De zeearend is een lange tijd een zeldzame vogel geweest in Nederland. Ondanks dat de zeearend vaker wordt gespot dan vroeger is het in verhouding tot andere roofvogels nog steeds een bijzondere en zeldzame verschijning. De totale populatie in een jaar wordt op 100 dieren geschat. Zo'n twintig procent van de Nederlandse populatie zit vaak in de Oostvaardersplassen.

Beelden: Mennobart van Eerden

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel