Illegale puppyhandelaar in Almere last onder dwangsom opgelegd

ALMERE • Do 19 oktober 2023 | 19:03 • Donderdag 19 oktober 2023 | 19:03

De gemeente Almere heeft genoeg bewijs gevonden tegen illegale puppyhandelaar 'Het Pommetje' en gaat een last onder dwangsom opleggen. Dat schrijft de gemeente in een brief aan dierenbeschermingsorganisatie House of Animals. De puppy's werden illegaal verkocht voor duizenden euro's per hond.

House of Animals houdt de verkoper al een tijdje in de gaten. De jonge honden zouden ongevaccineerd uit Oost-Europa naar Nederland worden gebracht en te jong worden aangeboden op Marktplaats. Samen met Marjolijn Veenstra van de Partij van de Dieren sprak de organisatie vorige maand haar zorgen uit. Aan de illegale handel zou veel dierenleed voorafgaan.

Voldoende bewijs
De gemeente heeft gehoor gegeven aan de zorgen van Veenstra. Hoewel er geen puppy's meer te vinden waren op de plek waar de gemeente heeft gezocht, is er toch genoeg bewijs dat er handel heeft plaatsgevonden. "Dat is in strijd met het bestemmingsplan en daarom is een handhavingstraject opgestart en wordt er spoedig een voornemen last onder dwangsom opgelegd", laat de gemeente aan Karen Soeters van House of Animals weten. Dat betekent dat de verkoper een boete krijgt als het handelen doorgaat.

Volgens Soeters is het logisch dat de puppy's zijn verdwenen: "We weten van betrouwbare bronnen dat de handelaar na de uitzending van televisieprogramma Radar de puppy's naar een ander adres heeft verplaatst." Alle online activiteiten van de handelaar zijn gestopt. Soeters hoopt dat de verkoper niet ongestraft blijft en heeft daarom aangifte gedaan bij de politie. Ook is er een melding gedaan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

"We zijn heel blij dat de gemeente het zo snel heeft opgepakt en hopen dat het als waarschuwing dient voor andere illegale handelaren", zegt Veenstra.

Dit verhaal is gemaakt door Engeline Keizer. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel