Vol stroomnet acuut probleem voor huisvesting basisscholen de Tjotter, Triangel en Torenvalk

LELYSTAD • Za 21 oktober 2023 | 9:14 • Zaterdag 21 oktober 2023 | 9:14

Het overvolle stroomnet in zuidelijk en oostelijk Flevoland veroorzaakt een acuut probleem voor de extra tijdelijke huisvesting van basisscholen De Tjotter, De Triangel en De Torenvalk in Lelystad. Dat blijkt uit een brief van wethouder Dennis Grimbergen aan de gemeenteraad over de stand van zaken over de onderwijshuisvesting in de stad.

Omdat het leerlingenaantal van De Tjotter en De Triangel groeit, heeft de gemeente besloten om een extra ruimte voor de scholen te creëren in de vorm van een tijdelijke voorziening in de wijk Warande. Dat wordt in twee fases gedaan. Na de herfstvakantie moeten de kinderen naar school kunnen. In de tweede fase wordt het tijdelijke gebouw uitgebreid om de nieuwe openbare basisschool De Torenvalk op te kunnen starten.

Aansluiting voor grootverbruik nodig
Maar de kosten van de tijdelijke huisvesting vallen hoger uit dan eerder gedacht. Het gaat dan onder meer om de kosten van de grond en de huurkosten. Ook was er niet gerekend op extra kosten door de problemen op het stroomnet.

De gemeente Lelystad bouwt energieneutrale schoolgebouwen zonder gasaansluiting. Die gebouwen gebruiken een andere vorm van warmtevoorziening en wekken zelf energie op door middel van zonnepanelen. Daarvoor is een grootverbruiksaansluiting nodig, maar door het volle stroomnet zijn die voor een langere termijn niet beschikbaar.

Noodaggregaat onvermijdelijk
Volgens de gemeente kunnen de scholen nog wel een aansluiting regelen voor kleinverbruikers. Maar dat betekent wel dat er voor de overige benodigde energie andere bronnen nodig zijn. Een oplossing daarvoor is een noodaggregaat. Daar komen volgens de gemeente wel extra kosten bij kijken, zoals de huur van de apparaten en de kosten van de brandstof.

Voor het tijdelijke extra schoolgebouw van De Tjotter, De Triangel en De Torenvalk is het inzetten van een noodaggregaat onvermijdelijk, zegt de gemeente. Deze kijkt ook nog naar andere oplossingen, maar tot nu toe hebben gesprekken met Liander nog geen resultaat geboekt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel