Almeerder Abed Al Attar vast in Gaza: 'Ik weet niet of ik morgen nog leef'

ALMERE • Vr 20 oktober 2023 | 21:07 • Vrijdag 20 oktober 2023 | 21:07

Hij vertrok voor een bruiloft van zijn neef naar Gaza toen er ogenschijnlijk niets aan de hand was; inmiddels zit Almeerder Abed Al Attar al bijna twee weken vast sinds de aanslag van Hamas op een festival in het zuiden van Israël. "Iedereen is hier bang en ik weet niet of ik morgen nog leef", laat Abed vanuit Gaza weten.

Zijn gemoed is zwaar door de hele situatie, maar sinds donderdag is dat nog erger nadat een raket insloeg bij het huis van zijn oom in Deir al-Balah. Dichtbij het huis van zijn ouders, waar Abed zelf verblijft.

"Het is verschrikkelijk. Ik was bij het huis van mijn oom nadat de raket was ingeslagen, maar ik kon helemaal niets doen", vertelt Abed. "Er waren 32 mensen in het huis, er leven er nog maar 13. Mijn oom is ook dood. De lichamen van de doden waren helemaal stuk, sommigen hadden geen hoofd meer."

"We kunnen geen kant op, niemand helpt ons"
De emoties lopen sterk door elkaar als hij over de situatie spreekt. "Ik ben bang, maar ik heb ook bijna geen gevoel meer. We zitten namelijk vast. We kunnen geen kant op, niemand helpt ons. Je moet gewoon wachten en hopen dat er geen raket op je huis komt. Mijn vader en moeder zijn ook bang, maar ik kan niets voor ze doen."

Het eten voor Abed en zijn familie wordt steeds schaarser. Zijn moeder bakt nog brood. Af en toe is er stroom en Abed kan nog wel bellen met zijn vrouw Fatma, die thuis in Almere zit.

Abed Al Attar in 2022

Abed is al enkele keren in het zuiden bij de grens geweest in de hoop dat hij met zijn Nederlandse paspoort kon oversteken naar Egypte, maar de grens blijft vooralsnog dicht. En volgens Abed is het er ook gevaarlijk. Hij zegt ondertussen ook drie keer contact te hebben gehad met de Nederlandse ambassade in Egypte en in Israël, maar hij heeft het idee dat ze niets voor hem doen.

Machteloosheid
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken begrijpt deze reactie wel: "Er zijn 22 Nederlanders in het gebied, maar die kunnen we niet zomaar ophalen. We kunnen alleen maar onze diplomatieke kanalen gebruiken en voor de rest is het een kwestie van geduld, hoe vervelend dat ook is om te zeggen. Dus we begrijpen dat gevoel van machteloosheid wel."

Dat het reisadvies voor Gaza al negatief was toen hij vertrok, zegt Abed niet veel: "Er was toch geen oorlog? Als je familie hier woont en je hebt een bruiloft, dan ga je daar naartoe. Je gaat voor iets positiefs. Ik had er zin in. Maar de bruiloft is niet doorgegaan."

Geruchten en hoop
Abed heeft geruchten gehoord dat de grens met Egypte misschien op zaterdag opengaat. Het geeft hem een klein beetje hoop. Maar de woordvoerder van het ministerie kan het niet bevestigen: "Dit soort geruchten is er de hele tijd, maar wij weten het echt niet."

Als de grens opengaat vertrekt Abed direct als hij de kans krijgt. Hij hoopt vanuit Nederland meer te kunnen doen voor zijn familie in Gaza. Hij wil ook naar zijn vrouw en twee kinderen in Almere, al zou hij met een zwaar gemoed vertrekken: "Mijn ouders zijn hier. Als ik wegga blijft mijn gevoel hier bij hen achter."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel