Aanleg moeras voor meer dieren en planten in Zuigerplasbos

FLEVOLAND • Di 24 oktober 2023 | 18:10 • Dinsdag 24 oktober 2023 | 18:10

Het Zuigerplasbos in Lelystad krijgt een moerasgebied. Staatsbosbeheer legt dat aan om meer nieuwe dieren en planten in het bos te krijgen. Ook wordt de waterkwaliteit verbeterd, waar heel Lelystad dan weer van profiteert.

"We zijn er al een aantal jaar mee bezig", zegt boswachter Tim Captein van Staatsbosbeheer. "Nu gaan we ook echt iets zien in het terrein." Het gaat om een klein stukje water van ongeveer 1 hectare dat tot moeras wordt omgevormd. Het hele Zuigerplasbos is 300 hectare groot.

Het moeras wordt gemaakt met slib van een andere plek in het bos. Captein: "Het wordt aangelegd met baggerspecie en zand uit de watergangen rondom de Zuigerplas." Volgens Gerrit Ploeg van aannemersbedrijf Van der Lee wordt per uur zo'n 70.000 liter water en 30.000 liter van een mengsel met slib met zand in het moerasgebied gespoten.

Biodiversiteit
Volgens Staatsbosbeheer is de aanleg van het moeras hard nodig voor de biodiversiteit. "Het Zuigerplasbos heeft strakke oevers en weinig riet", legt Captein uit. "Hier creëren we nu een mooie zone met een overgang van land naar water waar riet kan ontwikkelen. Dat wordt straks een mooie plek voor jonge vis, volwassen vis om te paaien en er zullen zich straks hier een hoop rietvogels gaan vestigen."

Betere waterkwaliteit
Door het moeras wordt ook het teveel aan voedingsstoffen in het water tegengegaan. Nu is er best veel kroosvorming. Captein: "De Zuigerplas is een soort doorvoerplas voor het water van Lelystad. Daarom is in de stad ook veel overlast van het kroos. We hopen dat als die waterkwaliteit beter is, dat het kroos ook minder gaat groeien."

Staatsbosbeheer werkt voor dit project samen met de provincie Flevoland en het waterschap Zuiderzeeland en is grotendeels met Europees subsidiegeld gefinancierd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel