Gedupeerde toeslagenaffaire wantrouwt overheid nog steeds: 'We moeten achter ons geld aan'

FLEVOLAND • Di 24 oktober 2023 | 19:51 • Dinsdag 24 oktober 2023 | 19:51

Gedupeerden van de toeslagenaffaire worden nog steeds beschadigd door het beleid van de overheid en de gemeentes. Die harde conclusie trok de Nationale Ombudsman dinsdag. Ondanks allerlei hersteloperaties van instanties blijft het wantrouwen onder de gedupeerden groot.

Mariëlle van Ede uit Zeewolde is zo'n gedupeerde. Voor haar is het rapport van de ombudsman een bevestiging voor wat zij dagelijks merkt. "We moeten nog steeds achter ons geld aan. Er zijn allerlei regelingen in het leven geroepen om de aangerichte schade bij de gedupeerden te herstellen, maar het ontbreekt instanties aan de kennis over hoe de regels werken en hoe die uitgevoerd moeten worden."

Dagelijks gevolgen
Mariëlle en andere gedupeerden ervaren dagelijks de gevolgen daarvan. Toen haar wasmachine stuk ging ze moest een beroep doen op de gemeente. "Het is eerste dat ze mij vroegen is, hoe ik het voor elkaar kan krijgen dat ik ze in de toekomst dat ik ze niet meer nodig heb."

Volgens de ombudsman zijn dit soort vragen vooral gericht op het afleggen van verantwoording, terwijl de hersteloperaties juist bedoeld zijn om de gedupeerden te ondersteunen. Dit kan beschadigend werken.

Als dader behandeld
"Het is ons aangedaan, hè? We hebben excuus gekregen van de overheid. Dan verwacht je ook ondersteuning en niet dat je alsnog als een soort dader wordt behandeld", vindt Mariëlle.

"Ik vecht voor mijn kinderen en voor een toekomst."

— Mariëlle van Ede

De Zeewoldenaar vond het verschrikkelijk moeilijk om zich als gedupeerde te melden. Ze wantrouwt de overheid nog steeds. "Maar ik vecht voor mijn kinderen en voor een toekomst."

Dat sommige gedupeerden zich niet melden, snapt Mariëlle. "Maar laat die mensen die hun excuses aan ons hebben aangeboden er niet zo gemakkelijk mee wegkomen", besluit Mariëlle.

Hoeveel gedupeerden zijn er in Flevoland?
Mariëlle is één van de vele gedupeerden in de toeslagenaffaire. In Flevoland zijn er op dit moment bij de Belastingdienst in totaal 2892 slachtoffers bekend. In onderstaande kaart zie je hoeveel gedupeerden per gemeente staan geregistreerd bij de Belastingdienst.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel