Campagne voor rustige jaarwisseling op Urk: "Ons mooie dorp maak je niet kapot"

URK • Wo 1 november 2023 | 20:03 • Woensdag 1 november 2023 | 20:03

De gemeente Urk en de preventiegroep DURF zijn een campagne gestart om ongeregeldheden door jongeren tijdens oud en nieuw te voorkomen. De actie heet 'Samen houden we Urk heel'. Het doel is om het gesprek op gang te helpen zodat het rustig blijft tijdens de jaarwisseling.

Vernielingen, brandstichting en het afsteken van zwaar vuurwerk. Het gebeurde de afgelopen jaren geregeld door jongeren op Urk. Zwaar vuurwerk is gevaarlijk en vernielingen kosten de gemeenschap veel geld, zegt de gemeente. Ook drukken dergelijke gebeurtenissen volgens diezelfde gemeente een negatieve stempel op het dorp, wat weer voor schaamte zorgt.

Met de inzet van video's, advertenties en posters moet de jaarwisseling in het vissersdorp rustig verlopen. In de uitingen roepen Urkers, zoals Albert Snoek uit de tv-serie Urk!, op om het dorp heel te houden. Ook adviseert de gemeente volwassenen met jongeren en kinderen in gesprek te gaan met het oog op oud en nieuw.

Niet de eerste campagne
Het is niet de eerste keer dat de gemeente Urk een campagne start tegen ongeregeldheden in het dorp. Vorig jaar werden social media en billboards ingezet om te wijzen op de gevaren van het afsteken van zwaar vuurwerk. Dat gebeurde met de leus 'He Maot, Urk verknallen we niet'.

De gemeente riep vorig jaar ook op om tijdens kerkdiensten op oudejaarsdag geen vuurwerk af te steken. De dag valt altijd samen met Dankdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel