BBB: voordragen Jurie van den Berg als gedeputeerde was inschattingsfout

FLEVOLAND • Do 2 november 2023 | 6:03 • Donderdag 2 november 2023 | 6:03

Het voordragen van Jurie van den Berg als gedeputeerde van de provincie was een inschattingsfout. Dat bekende fractievoorzitter Anja Keuter van BBB woensdagavond tijdens een vergadering van Provinciale Staten. De stap van gemeenteraad van Urk naar het dagelijks bestuur van de provincie was voor Van den Berg groter dan Keuter vooraf had gedacht.

De Staten bespraken het voortijdige vertrek van de gedeputeerde vorige maand. Van den Berg kreeg veel kritiek op zijn functioneren. Zo was hij geregeld warrig in de beantwoording van vragen en leek hij weinig dossierkennis te hebben.

Verschillende partijen onder aanvoering van Sterk Lokaal Flevoland drongen aan op een snel vertrek van Van den Berg. Dat zou de provincie namelijk veel geld schelen met het wachtgeld dat hij ontvangt. Als Van den Berg voor 1 oktober ontslag zou nemen, had hij recht op een half jaar wachtgeld. Hij vertrok op 3 oktober en mag nu twee jaar gebruik maken van de regeling.

Fractievoorzitter Wout Jansen van Sterk Lokaal Flevoland had een debat aangevraagd over de gang van zaken. Anja Keuter gaf na een eerste weigering slechts kort antwoord op een aantal vragen van de oppositiepartijen. Zo zei ze dat de BBB van de fout bij de aanstelling heeft geleerd en dat er in de toekomst scherp wordt gekeken naar een nieuwe selectieprocedure. Hoe die procedure eruit zag bij de aanstelling van Van den Berg en de andere BBB-gedeputeerde Jan Klopman, vertelde Keuter niet.

Besloten Statenconferentie
De oppositie hekelde de weinige transparante opstelling van de coalitiepartijen. Tijdens de Statenvergadering kwamen de partijen na een aantal schorsingen uiteindelijk overeen de kwestie verder te bespreken tijdens een besloten Statenconferentie over twee weken. Over wat daar besproken wordt, komt niets naar buiten.

Of Van den Berg één op één wordt vervangen is niet duidelijk. Meerdere partijen vroegen om geen nieuwe gedeputeerde aan te stellen. Zo kunnen de kosten van het wachtgeld voor de provincie worden beperkt. Onder meer D66 en GroenLinks willen dat er helemaal geen nieuwe gedeputeerde meer bijkomt, maar dat de vijf nog zittende bestuurders het werk van Van den Berg blijvend overnemen. Zijn mogelijke opvolging wordt ook tijdens de Statenconferentie besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel