Minder gedeputeerden geen optie, opgestapte BBB'er Van den Berg moet opvolger krijgen

FLEVOLAND • Do 14 december 2023 | 10:24 • Donderdag 14 december 2023 | 10:24

Met een meerderheid van 21 stemmen tegen en 17 voor is woensdagavond een motie van D66 in Provinciale Staten verworpen, die oproept om het aantal gedeputeerden te beperken tot vijf. D66 vond dat de in oktober opgestapte BBB'er Jurie van den Berg niet vervangen zou moeten worden.

In een hoofdelijke stemming werd het voorstel verworpen, zonder dat er een inhoudelijke discussie over werd gevoerd. Dat irriteerde D66-fractievoorzitter Tiko Smetsers, indiener van de motie. Ook Wout Jansen van Sterk Lokaal Flevoland haalde uit naar de collegepartijen BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP, omdat zij met geen woord op het onderwerp wilden ingaan.

800.000 euro besparen
Volgens D66 en de voltallige oppositie (uitgezonderd JA21) kan de provincie 800.000 euro aan salariskosten besparen, als zij de komende vier jaar afziet van een zesde gedeputeerde. Die verdient gemiddeld zo'n twee ton per jaar inclusief pensioen.

Nadat Van den Berg begin oktober ontslag nam na kritiek op zijn functioneren, heeft het college zich met vijf gedeputeerden prima kunnen redden, zeiden Smetsers en andere partijen.

Op korte termijn opvolger
Smetsers begrijpt dat er na de verkiezingsuitslag van maart in Provinciale Staten een sterke BBB-fractie zit met tien Statenleden, maar die getalsverhouding hoeft volgens hem niet per se tot uitdrukking te komen in het dagelijks bestuur van de provincie. Vijf fracties met elk een gedeputeerde is volgens de D66'er net zo werkzaam.

BBB-fractievoorzitter Anja Keuter zei vorige week tegen Omroep Flevoland dat op korte termijn een opvolger voor Jurie van den Berg wordt voorgedragen.

Lees terug: BBB: voordragen Jurie van den Berg als gedeputeerde was inschattingsfout

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel