Bewoners Oosterwold: miljoenen euro's meer nodig voor compensatie riolering

ALMERE • Vr 3 november 2023 | 7:57 • Vrijdag 3 november 2023 | 7:57

Er is veel meer geld nodig om bewoners van Oosterwold te compenseren voor hun eigen aangelegde waterzuivering. Geen zes miljoen, zoals de gemeente heeft berekend, maar in totaal ruim 18 miljoen euro. Dat stelt Bureau TAUW dat in opdracht van bewoners van Oosterwold onderzoek heeft gedaan naar de rioolproblematiek.

De gemeente moet vanwege de zorgplicht een collectieve riolering aanleggen, terwijl bij het ontwerpen van de wijk tien jaar geleden ervan werd uitgegaan dat de bewoners daar zelf verantwoordelijk voor moesten zijn. De meesten van hen hebben een IBA aangelegd, een installatie om afvalwater te zuiveren. Nu er een riool moet komen, krijgen bewoners van Oosterwold te maken met extra kosten. Zo ontstaat er schade aan tuinen en gebouwen door het aansluiten van de buizen op de riolering.

Bewoner Marien Abspoel: "Bureau TAUW die voor ons het onderzoek heeft gedaan, heeft veel preciezer gekeken naar allerlei details bij individuele kavels. De gemeente heeft een beetje met de losse pols gerekend. Ze zijn ook niet in Oosterwold geweest. Dus ik denk dat ze qua kennis ook tekort komen om specifiek te zijn in hun kostenberekening."

Gemeente houdt vast aan zes miljoen euro
Wethouder Julius Lindenbergh houdt voorlopig vast aan het bedrag van zes miljoen euro, maar zegt de bewoners sowieso tegemoet te komen. "Wij hebben berekend dat het voor zes miljoen kan. Het belangrijkste is dat wat het ook kost, wij het op een nette manier gaan regelen voor de mensen. Stel dat de bewoners gelijk zouden hebben, dan is het niet zo dat we zeggen: de pot is leeg. Dan gaan we terug naar de gemeenteraad om het netjes op te lossen. Maar daar gaan we op dit moment niet van uit."

De Almeerse gemeenteraad moet nog een besluit nemen over de totale kosten van 65 miljoen euro om alle huizen in de wijk Oosterwold op het riool aan te sluiten. De verwachting is dat de aanleg van collectieve riolering zes tot zeven en een half jaar gaat duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel