Gemeente wil riool Oosterwold zelf aansluiten; prijskaartje stijgt naar 65 miljoen
De gemeente Almere heeft bekendgemaakt hoe ze ervoor wil zorgen dat alle huizen in de wijk Oosterwold op het riool worden aangesloten.
Het komt erop neer dat de gemeente de portemonnee trekt om een aannemer in te huren, die bij alle huishoudens de werkzaamheden gaat uitvoeren. Naast de daadwerkelijke aansluiting wordt dan ook gezorgd voor het herstellen van de tuin of oprit en het weghalen van de oude waterzuivering.
Door vanuit de gemeente een bedrijf in te huren zou effectiever en goedkoper gewerkt kunnen worden dan wanneer bewoners een geldbedrag krijgen en zelf de aansluiting moeten regelen. Toch gaat het zo'n 6 tot 7,5 jaar duren voordat het project is afgerond. Het prijskaartje loopt daarbij op tot 65 miljoen. Eerder werd nog uitgegaan van ruim 60 miljoen.
Eigen verantwoordelijkheid
Oosterwold is een gebied waar op een andere manier wordt gebouwd dan in normale wijken. Bewoners zijn voor veel zaken zelf verantwoordelijk. Bijvoorbeeld voor de wegen en in eerste instantie dus ook voor de zuivering van hun afvalwater. Dat gebeurt door installaties op de eigen kavel. Vorig jaar bleek echter dat de gemeente dit nooit op deze manier had mogen regelen.
Het alsnog aansluiten van alle huizen op het riool is een monsterklus die vele malen duurder uitpakt dan wanneer dit al vanaf begin af aan was gedaan. In 52 straten moet in een smalle strook langs de wegen gegraven gaan worden. En op de kavels van de woningeigenaren zullen leidingen aangelegd moeten worden. Dat terwijl er nu vaak al een volledige tuin of oprit ligt.
"Wij willen mensen zo veel mogelijk ontzorgen door hen dat uit handen te nemen", zegt wethouder Julius Lindenbergh over het plan van aanpak van de gemeente.
Geen geld terugHet geld dat kaveleigenaren in Oosterwold in het verleden hebben uitgegeven aan hun eigen zuivering krijgen ze niet terug. Omdat ze dit zelf moesten doen, hebben de eigenaren namelijk een korting op de grondprijs gekregen, zo zegt de gemeente. Dat gaat om een bedrag dat gemiddeld tussen de 10.000 en 12.000 euro ligt. Dat bedrag is volgens de gemeente voldoende geweest om de afvalzuivering te betalen. Jaarlijkse onderhoudskosten ziet de gemeente als vergelijkbaar met de riool- en zuiveringsheffing die mensen in andere delen van de stad betalen.
De 65 miljoen die het het project de gemeente Almere gaat kosten, zijn niet alleen voor de aanleg van rioleringsbuizen, maar ook voor noodmaatregelen tot die tijd. Zo zijn er in de wijk zo'n 200 putten aangelegd waar huishoudens hun water voorlopig in lozen. Een tankwagen rijdt dagelijks door Oosterwold om die putten leeg te zuigen en de inhoud naar de waterzuivering te brengen.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
'Stadslandbouw Oosterwold staat in de kinderschoenen en er moet nog veel gebeuren'
ALMERE •De stadslandbouw van Almere Oosterwold in de huidige vorm is geen groot succes. Dat stelt Sander Berkhout, projectmanager team Oosterwold bij de gemeente Almere. De doelstelling om 50 procent van het...
-
Is de stadslandbouw in Oosterwold mislukt?
ALMERE • Maandag 04 decemberDe stadslandbouw bij Almere Oosterwold zou een deel van de Almeerse monden moeten voeden, maar dat valt vooralsnog behoorlijk tegen. Tenminste, dat vinden de stadsboer en het CDA in de gemeente. Volge...
-
Bewoners Oosterwold: miljoenen euro's meer nodig voor compensatie riolering
ALMERE • Vrijdag 03 novemberEr is veel meer geld nodig om bewoners van Oosterwold te compenseren voor hun eigen aangelegde waterzuivering. Geen zes miljoen, zoals de gemeente heeft berekend, maar in totaal ruim 18 miljoen euro....
recent nieuws
-
Totaalverbod op vuurwerk in Almere opnieuw op de agenda
ALMERE •Vuurwerkoverlast in Almere kan je alleen tegengaan met een totaalverbod, vinden de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks (GL). Daarom proberen ze dat opnieuw voor elkaar te krijgen. "Waar wij hee...
-
Rechter: provincie gaat over strengere vergunning voor schroothandel
LELYSTAD •Een rechtszaak over de uitstoot van schadelijke stoffen door een buurbedrijf is voor een Lelystadse ondernemer op een teleurstelling uitgelopen. Het bedrijf Heynen aan de Staalstraat stapte naar de re...
-
35 keer achter elkaar in de achtbaan om geld op te halen voor Serious Request
BIDDINGHUIZEN •Maak zoveel mogelijk rondjes non-stop in een achtbaan en haal daar geld mee op. Dat was de opdracht die 3FM-dj Luc Sarneel van luisteraars kreeg voor Serious Request. De actie van 3FM staat dit jaar i...