Milieuorganisatie krijgt gelijk: provincie had moeten handhaven bij asfaltcentrale

LELYSTAD • Vr 3 november 2023 | 13:43 • Vrijdag 3 november 2023 | 13:43

De provincie Flevoland heeft ten onrechte het handhavingsverzoek van een milieuorganisatie tegen de asfaltcentrale in Lelystad afgewezen. Tot die conclusie is de rechtbank in Utrecht gekomen. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) had hierover een zaak aangespannen tegen de provincie.

Volgens MOB houdt de asfaltcentrale zich niet voldoende aan de verplichting om informatie te delen over de uitstoot van zogenoemde Zeer Zorgwekkende Stoffen en hoe ze deze uitstoot mogelijk kunnen beperken. De milieuvergunning verplicht de fabriek deze informatie te delen.

Kankerverwekkende PAK's
De milieuorganisatie wilde dat er zou worden gehandhaafd op deze verplichting. De provincie wees dit af omdat de centrale wel aan de verplichting zouden hebben voldaan door informatie te delen over metingen van benzeen en kankerverwekkende PAK’s.

De rechtbank is het met MOB eens dat er ook inzicht had moeten worden gegeven in de uitstoot van andere stoffen. Volgens de rechters had de provincie deze ontbrekende informatie moeten opvragen en had de asfaltcentrale deze informatie moeten aanleveren. "Nu dit niet is gebeurd hebben gedeputeerde staten het handhavingsverzoek van eiseres ten onrechte afgewezen", concludeert de rechtbank in het vonnis.

Toegestane grenswaarden
De milieuorganisatie vindt dat de asfaltcentrale ook niet duidelijk heeft gemaakt welke mogelijkheden zijn onderzocht om de uitstoot van de Zeer Zorgwekkende Stoffen te beperken. De provincie vond onderzoek daarnaar niet nodig omdat de uitstoot van benzeen en PAK’s al lager ligt dan de toegestane grenswaarden. Bovendien zou de fabriek al van de best beschikbare techniek gebruik maken.

Maar ook op dit punt is de rechtbank in Utrecht het eens met het standpunt van MOB.

Mogelijke dwangsom
Als de provincie door de uitspraak van de rechtbank nu alsnog gaat handhaven, dan kan er bijvoorbeeld voor worden gekozen om de asfaltfabriek een dwangsom - de dreiging van een boete - op te leggen. De asfaltcentrale moet dan binnen een bepaalde termijn alsnog aan de informatieverplichting voldoen, anders volgt een boete.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel