Woede over foto van vermeende Israëlische bom met tekst 'From Urk'

URK • Ma 6 november 2023 | 19:02 • Maandag 6 november 2023 | 19:02

Op sociale media is veel onrust ontstaan over een foto waarop een vermeende Israëlische bom te zien is met daarop de tekst 'From Urk'. Online zijn woedende oproepen gedaan om het ongenoegen over de foto te uiten bij de gemeente Urk.

De echtheid van de foto is niet met honderd procent vast te stellen omdat een originele bron ontbreekt. Het is dus niet duidelijk waar de foto precies vandaan komt. Onduidelijk is dus ook of de foto wellicht bewerkt is.

Urk benadrukt dat de authenticiteit van de 'bomfoto' niet is vastgesteld. Mocht de boodschap 'From Urk' wél echt op een Israëlische bom zijn geschreven dan neemt de gemeente hier met klem afstand van. "Dat staat haaks op waar wij als gemeenschap voor staan."

De gemeente heeft afgelopen weekend meerdere woedende berichten uit pro-Palestijnse hoek over de 'bomfoto' binnengekregen. Of deze bedreigend van toon waren en of de gemeente daarvan aangifte doet, kan een woordvoerder maandagmiddag niet zeggen.

Het laten beschrijven van bommen en raketten is geen uitzondering in oorlogen die nu plaatsvinden. Zo kun je voor een donatie een persoonlijke boodschap laten schrijven op Oekraïense explosieven. Op sociale media wordt de aanname gedaan dat inwoners van Urk dit nu in Israël hebben laten doen.

Militairen waarderen Urker vlagvertoon
Naast de foto zijn er ook filmpjes verschenen van Israëlische militairen die Urk bedanken voor de steun die zij vanuit het dorp ervaren. Daarbij wordt het ophangen van Israëlische vlaggen op Urk specifiek genoemd. Ook houdt één groepje Israëlische militairen een Urker vlag vast.

Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober wapperen in de gemeente Urk honderden Israëlische vlaggen in de straten. Op 10 oktober werden zo'n twintig van deze vlaggen van huizen getrokken en in brand gestoken.

Sterke band met Israël
Urk heeft van oudsher een sterke band met Israël, en die wordt met het ophangen van de vlaggen weer benadrukt.  

Daarnaast is er na de aanslag in Israël een gebedsbijeenkomst geweest bij de Urker vuurtoren. En in de Bethelkerk is een speciale zangavond gehouden. Daarbij werd volgens een gemeentewoordvoerder ook gebeden voor onschuldige Gazanen die het slachtoffer zijn geworden in de oorlog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel