Minderjarige heeft niks te maken met verbranden Israëlische vlaggen op Urk

URK • Di 7 november 2023 | 15:19 • Dinsdag 7 november 2023 | 15:19

De minderjarige Urker die vorige maand werd opgepakt voor het verbranden van twintig Israëlische vlaggen wordt niet vervolgd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na een bericht van nieuwsblad Het Urkerland.

In de nacht van 10 oktober trokken minimaal twee personen Israëlische vlaggen van Urker huizen af. Urkers hadden die opgehangen na de Hamas-aanval op Israël drie dagen eerder. Naast kerkelijk centrum De Poort werden de vlaggen vervolgens in brand gestoken. De politie kreeg rond de tien aangiften van diefstal binnen.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat uit onderzoek naar de gepleegde strafbare feiten geen bewijs naar voren is gekomen voor betrokkenheid van de aangehouden verdachte. Hij is volgens het OM achteraf gezien dan ook ten onrechte als verdachte aangemerkt. Dit betekent niet dat de aanhouding onrechtmatig was. Er was op het moment van de aanhouding namelijk wel een verdenking tegen hem.

"Free Palestine"
Van het stelen verschenen verschillende beveiligingsbeelden online. Ook ging er een Snapchat-filmpje van de daders zelf rond. Bij de video stond een vlaggetje met daarbij de teksten "Free Palestine" en "Me strijders vannacht". Eén van de daders veegde ook zijn schoenen af aan de Israëlische vlaggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel