Bewoners Hollandse Hout vrezen nieuwe camping: "Wordt een groot commercieel vakantiepark"

LELYSTAD • Wo 8 november 2023 | 10:11 • Woensdag 8 november 2023 | 10:11

Bewoners van het Hollandse Hout in Lelystad zijn niet blij met het plan van Staatsbosbeheer om een natuurcamping te realiseren in het natuurgebied. Ook de politiek voelt zich overvallen, met name door de vele lodges en kampeerplekken die er moeten komen. Ook zou er een extra parkeerterrein voor 300 auto’s moeten komen.

Dat er in het gebied mogelijkheden voor verblijfsrecreatie zouden komen, is al langer bekend. Dat maakte in 2016 deel uit van het advies van de commissie Van Geel over de Oostvaardersplassen, waarin staat dat de randen van het natuurgebied beter toegankelijk moeten worden gemaakt voor bezoekers van het gebied, die daar dan ook kunnen recreëren.

De natuurcamping die Staatsbosbeheer nu voor ogen heeft beslaat een gebied van 35 hectare, op een totaal van 900 hectare. Het gaat dan om 120 lodges en 30 ruime kampeerplekken. Maar ook om waterpartijen waar de lodges aan komen te liggen, een receptie, een zwembad, een speelstrand, een speelweide en een welnessgebied met sauna’s. Bovendien komt er nog een uitkijktoren.

Omwonenden op de hoogte?
Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast over het plan, omdat het een flinke investering in de vrije tijdseconomie van Lelystad betreft en het gebied ook aantrekkelijker en toegankelijker maakt voor de inwoners van Lelystad, niet alleen voor toeristen.

Wel zit het college ermee dat er over dit specifieke plan geen participatie met de omgeving heeft plaatsgevonden. Bewoners van Warande en Hollandse Hout zijn wel geïnformeerd over het feit dat er in het gebied wat gaat gebeuren, maar dat is steeds fragmentarisch geweest. Het hele plan is nog niet gepresenteerd.

Het college wil dat dat nu alsnog gaat gebeuren, zodat de gedachten en wellicht goede ideeën in de omgeving mee kunnen worden genomen in de uiteindelijke uitwerking van het plan.

Te grootschalig
"Het gaat om een commerciële camping in ons bos", zei de heer De Jonge namens de Belangenvereniging voor het Hollandse Hout. "Wij zijn daar juist komen wonen vanwege de groene uitstraling van de wijk, de rust en de ruimte. We hebben zorgen om de kolossale omvang. Dit wordt een groot commercieel vakantiepark." De belangenvereniging vindt een maximum van 25 lodges/kampeerplaatsen en parkeerplek voor 100 auto’s bespreekbaar, meer niet.

De Stichting Houdt Hollandse Hout Groen, die nog in oprichting is, vindt zelfs dat te gortig. Volgens inspreker Ter Horst zou het mogen gaan om maximaal 5 lodges, vergelijkbaar met andere accommodaties van Staatsbosbeheer. Die laatste is eigenaar van de grond, maar voor de plannen is wel een bestemmingplanwijziging nodig. Daar buigt de gemeenteraad zich volgend jaar over.

Dit artikel is gemaakt door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel