Politici: voorlopig geen nieuwe distributiecentra in Lelystad

LELYSTAD • Wo 8 november 2023 | 16:45 • Woensdag 8 november 2023 | 16:45

Er moet voorlopig geen grond verkocht worden voor nieuwe distributiecentra. Dat vinden meerdere politieke partijen in Lelystad. Zij zeggen dat er eerst duidelijke regels moeten komen voor dit soort ‘grote dozen.’

Jelle Hijmissen van het CDA wil weten wat Lelystad ziet als hoogwaardige logistiek en wat wenselijk is voor Lelystad. De fractievoorzitter is initiator van een motie die moet voorkomen dat er meer grond wordt verkocht voor grote logistieke bedrijven en distributiecentra.

"Het zou zonde zijn als we de ambitie hebben om meer technische bedrijven met focus op circulaire economie willen aantrekken en dat vervolgens die grond niet meer beschikbaar is" wijst de CDA-fractievoorzitter op een mogelijk gevolg van bedrijven die veel grond in beslag nemen.

Het kan best zijn dat we helemaal geen nieuwe distributiecentra meer willen, antwoordt Hijmissen als hem gevraagd wordt of hij een tijdelijke stop wenst. Toch benadrukt hij dat een tijdelijk verbod de insteek is van de motie.

Huisvesting ook een probleem
Ook de huisvesting van arbeidsmigranten is volgens Hijmissen een zorg. "Distributiecentra trekken veel arbeidsmigranten en die moet je dan wel kunnen huisvesten op een locatie in de stad." Daarbij wordt ook gewezen op de overlast in de wijk Bastion, waar inwoners al lange tijd klagen over overlast door arbeidsmigranten.

Verder is er bezorgdheid over de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet, wat gevolgen kan hebben voor bedrijven en huizen vanaf 2026. De zorgen leven niet alleen bij het CDA. Ook de ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks hebben de motie ondertekend.

Volgende week dinsdag wordt de motie door de partijen ingediend.

We hebben de afgelopen weken regelmatig aandacht besteed aan de 'verdozing' van Lelystad. Klik HIER voor een gesprek met ruimtelijk onderzoeker Merten Nefs van de Erasmus Universiteit. En raadslid Menno Manheim van de SP legde in het Weekendcafé uit waarom zijn partij achter de motie staat. Dat gesprek kun je HIER terugkijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel