'Fabrikant van hondensnacks wil met ordinaire truc van dwangsom af'

LELYSTAD • Vr 10 november 2023 | 10:12 • Vrijdag 10 november 2023 | 10:12

De gemeente Lelystad heeft juridisch geen poot om op te staan als ze een dwangsom van 15.000 euro bij hondensnackfabrikant Natural Dog Snacks (NDS) wil invorderen. Dat zei de advocaat van het bedrijf donderdag tijdens een spoedzaak in Den Haag.

Buren klagen sinds 2017 steen en been over 'een penetrante kadaverlucht' die afkomstig zou zijn van het hondensnackbedrijf aan de Zeilweg. uiteindelijk legde de gemeente Lelystad een dwangsom op, waar de Utrechtse bestuursrechter afgelopen april nog een schepje bovenop deed. Die gaf het bedrijf tot begin juli van dit jaar de tijd om orde op zaken te stellen, de stankoverlast verregaand terug te dringen, of de tent helemaal sluiten.

'Ordinaire truc'
Het hondensnackbedrijf zou al voor het verlopen van de dwangsomdeadline begin juli van dit jaar alle productieprocessen die stank veroorzaken hebben gestaakt. Vooral bij het drogen van het slachtafval kwam veel penetrante kadaverlucht vrij, bleek in Den Haag.

De direct omwonenden geloven er niets van dat het bedrijf niets meer produceert. Zij hebben afgelopen week wel weer een vrachtwagen met kippenslachtafval bij het bedrijf zien staan. De eigenaar-ondernemer van NDS ontkende direct dat de vrachtwagen voor zijn bedrijf was bedoeld.

Hij legde uit dat die vrachtwagen slachtafval afleverde voor een ander hondensnackbedrijf. Dat bleek Holland Pet Foods te zijn, dat in dezelfde straat zit. Na flink doorvragen bleek het om het bedrijf van de vrouw van de NDS-eigenaar te gaan, dat ook nog eens in precies hetzelfde pand min of meer hetzelfde doet als NDS. "Maar na het nemen van een groot aantal maatregelen komt daarbij geen enkele stank meer vrij," aldus de eigenaresse van Holland Pet Foods.

De raadsman van de buren noemde het een ordinaire truc van NDS om hetzelfde bedrijf onder een andere naam voort te zetten om zo onder de dwangsommen uit te komen. En om gewoon door te kunnen gaan met het drogen van slachtafval om daar hondensnacks van te maken.

Woningen op industrieterrein
De hondensnackfabrikanten ontkenden dat in alle toonaarden. "Mijn bedrijf staat al sinds 2017 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven," riep de onderneemster van Pet Foods. Zij zei het verder onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente zo maar bewoning toestaat op een zwaar industrieterrein.

"Het is nota bene een zwaar categorie 4 industrieterrein. Dat is juist speciaal bedoeld voor overlastgevende bedrijven zoals de onze. En de buren die klagen wonen daar alleen maar en hebben niet eens een bedrijf. Dat mag blijkbaar allemaal wel van de gemeente Lelystad."

De rechter zei binnen enkele weken te beslissen of NDS al dan niet de eerste 15.000 euro dwangsom aan de gemeente Lelystad moet betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel