Segun was verslaafd aan alcohol en raakte baan kwijt, nu al twee jaar in noodopvang

ALMERE • Ma 13 november 2023 | 6:07 • Maandag 13 november 2023 | 6:07

Gemiddeld blijven daklozen in de Almeerse opvang van het Leger des Heils ruim 140 dagen zitten, maar Sequn Odutola zit er al sinds 2021. Hij hoopt dat hij snel een eigen woning krijgt, maar moet waarschijnlijk nog een paar maanden wachten. Want er zijn te weinig huizen waar daklozen naartoe kunnen.

Segun kwam in 2012 naar Nederland vanuit Nigeria en raakte verslaafd aan alcohol. Odutola verloor zijn baan en raakte uiteindelijk ook zijn huis kwijt. Daarnaast kreeg hij een ongeluk met de auto en moest hij naar de gevangenis.

"Waarom weet ik niet. Er was niemand gewond of overleden." Hij kreeg twintig maanden cel en toen hij weer op vrije voeten kwam begon hij weer met drinken. "Elke keer werd het erger. Uiteindelijk ben ik hier bij de opvang gestopt met drinken," vertelt Odutola.

Noodklok
Hij is één van de vele daklozen die wordt opgevangen in Almere. Het wordt steeds voller en daarom heeft het Leger des Heils de noodklok geluid en de gemeente om hulp gevraagd.

"Eerst gaf ik iedereen om mij heen de schuld. Nu kan ik alleen maar mezelf de schuld geven."

— Segun Odutola, dakloze

In de tijd dat Sequn in de opvang zit heeft hij naar eigen zeggen niet stilgezeten en aan zichzelf gewerkt. "Het is geen goede situatie, maar wat doe je er zelf mee? Het is mijn kracht geworden. Eerst gaf ik iedereen om mij heen de schuld. Nu kan ik alleen maar mezelf de schuld geven. Het is mijn keuze, mijn gedachten. Jij kan mij een drankje aanbieden en ik zeg dan nee dankjewel."

Segun kreeg bij het Leger des Heils hulp van allerlei instanties. Hij merkt ook op dat het steeds drukker wordt, maar heeft niet het idee dat het voor grote problemen zorgt. "Deze plek is erg georganiseerd. Ze hebben een auto, ze brengen je naar je afspraak toe. Alles wordt gerapporteerd. Dat gaat goed hier."

Dankbaar
De verwachting is dat Segun Odutola binnen nu en een paar maanden een huis toegewezen krijgt. Hij is blij dat hij dan opnieuw kan beginnen, maar is ook dankbaar voor zijn tijd bij de opvang. "Elke dag wakker worden hier is een zegen. Ik heb tijd om op een andere manier te kijken naar dingen. Dit huis is echt een prachtige plek om te zijn."

Een kaartje van het Leger des Heils.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel