Dit plastic raster moet ervoor zorgen dat buitenwegen niet hobbelig worden

ZEEWOLDE • Ma 13 november 2023 | 6:45 • Maandag 13 november 2023 | 6:45

Je ziet er als automobilist niks van, maar de bedoeling is dat je het wel gaat merken. In Zeewolde worden plastic rasters met puin onder het wegdek aangebracht, zodat buitenwegen niet zo snel verzakken en daardoor hobbelig en slecht worden. Zeewolde is de eerste gemeente in Flevoland die deze nieuwe onderlaag voor wegen laat aanbrengen.

De rasters worden ook wel geocellen genoemd. Het geeft een stevigere fundering, waardoor de weg volgens aannemer Robbert Janssen door zogenoemde zetting in de grond meer aankan.

De geocellen

Met zetting wordt het bewegen en inklinken van de bodem bedoeld. De ondergrond in het buitengebied van Zeewolde is van klei en er staan veel bomen. In de zomer is de bodem droog en in de winter is hij erg nat. De grondwaterstand varieert daardoor behoorlijk en dat leidt tot verzakkingen.

Steviger fundering
De geocellen moeten de zetting van de bodem opvangen. Dankzij de stevigere fundering kan het wegdek straks niet meer verschuiven en is het beter bestand tegen verzakkingen van de ondergrond door droogte of nattigheid. De methode is eerst toegepast op een klein stukje weg van de Groenewoudseweg, tussen de Golflaan en de Flediteweg. De resultaten daar zijn volgens de gemeente tot nu toe positief.

Groenewoudseweg

Er wordt nu 5,5 kilometer aan wegen met geocellen aangelegd. Aan deze innovatieve manier van wegen onderhouden zit wel een prijskaartje. De gemeente steekt er 2,2 miljoen euro in.

Het leggen van de geocellen is veel arbeidsintensiever, maar het is de bedoeling dat de wegen dan ook langer goed blijven. Normaal gesproken heeft een weg in dit deel van de polder om de zes jaar onderhoud nodig, maar dankzij de geocellen is dat straks nog maar eens per twaalf jaar nodig.

Eind dit jaar moeten de verstevigde wegen klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel