COA grijpt in bij noodopvang in Biddinghuizen na klachten

BIDDINGHUIZEN • Ma 13 november 2023 | 13:46 • Maandag 13 november 2023 | 13:46

Het COA haalt dertig asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond voor hun eigen veiligheid weg uit de noodopvang in Walibi. Ze worden verplaatst naar andere locaties waar ze meer begeleiding en privacy krijgen.

De oplossing volgt op tientallen klachten van discriminatie en gevoelens van onveiligheid. Beveiligers zouden zich bijvoorbeeld racistisch hebben uitgelaten tegenover deze kwetsbare groep asielzoekers. Maar ook medebewoners zouden dat hebben gedaan tijdens het gezamenlijk eten.

Belangenorganisatie LGBT Asylum Support kreeg binnen twee weken na opening van de noodopvang al 42 klachten binnen. Die werden doorgegeven aan het COA en de verantwoordelijk staatssecretaris.

Ongeschikte locatie
Locatiemanager Elsa van der Hoek concludeert na een gesprek vorige week met de belangengroep dat haar noodopvang 'wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep'. Van der Hoek: "Als je zoveel klachten krijgt dan moet je dat serieus nemen. En als hier COA-medewerkers of beveiligers werken die discrimineren, dan werken ze hier niet meer."

Twintig van de dertig asielzoekers zijn al overgeplaatst. Nog tien zullen voor het einde van deze week een nieuwe verblijfplek hebben. Inmiddels is er een lhbti-coördinator aangesteld om gevoelens van onveiligheid in de toekomst te voorkomen en signalen sneller op te pakken.

Er werd ook massaal geklaagd over onhygiënische voorzieningen, zoals toiletten en douches met modder. Een bedrijf maakt nu twee keer per dag schoon en ook de bewoners zelf hebben schoonmaaktaken.

Opvang extra uitgebreid
Het aantal asielzoekers bij Walibi is de afgelopen weken met 200 toegenomen naar 1450, terwijl eerst werd gesproken van een noodopvang met maximaal 1250 bewoners. "We hadden meer bedden en we hebben toestemming gekregen van de gemeente om tijdelijk hoger in te zetten, omdat de druk op opvang zo hoog is."

Met dertig FTE aan COA-medewerkers en continu tien beveiligers die tegelijk dienst hebben, verwacht de locatiemanager dat problemen in de toekomst worden voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel