'Tientallen meldingen over onveilige situaties bij vluchtelingenopvang Walibi'

BIDDINGHUIZEN • Ma 6 november 2023 | 15:51 • Maandag 6 november 2023 | 15:51

Beveiligers laten zich racistisch uit en de toiletten en douches zijn onhygiënisch. Dat zijn klachten die de afgelopen maand zijn binnengekomen bij hulporganisatie LGBT Asylum Support over de vluchtelingenopvang bij Walibi in Biddinghuizen. In nauwelijks een maand tijd zou er 41 keer aan de bel getrokken. De organisatie voor lhbtiq+-asielzoekers zegt de klachten te hebben doorgezet naar het COA.

Volgens die organisatie wordt er naast bovenstaande klachten ook geklaagd over ongelijke behandeling in het plaatsingsbeleid. Homostellen zouden sneller een derde persoon in hun woning toegewezen krijgen dan heterostellen. Verder is volgens de klagers de beveiliging onbereikbaar, is er slechte verlichting en is het terrein vaak modderig en dus onbegaanbaar.

De opvang bij Walibi is begin vorige maand geopend en zat eind van die maand vol. In de noodopvang op het festivalterrein van Walibi Holland kunnen maximaal 1250 vluchtelingen terecht.

'Extreem onveilig'
LGBT Asylum Support noemt de noodopvang in Biddinghuizen 'extreem onveilig'. Het steekt de hulporganisatie dat het COA op de eigen website zegt dat kwetsbare groepen zoals asielzoekers uit de lhbtiq+-gemeenschap niet in de noodopvang terechtkomen tenzij er begeleiding op maat geboden kan worden. In Biddinghuizen zou het COA na alle klachten nagenoeg niks hebben gedaan en er zou absoluut geen sprake zijn van enige begeleiding op maat.

Aan demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat van Justitie en Veiligheid heeft hulporganisatie LGBT afgelopen vrijdag een spoedbrief gestuurd om alle problemen uit te leggen.

Het COA, verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland, laat via een woordvoerder weten geen enkele officiële klacht te hebben ontvangen. Daarom zal hierop ook geen actie worden ondernomen. Wel legde de woordvoerder uit dat de opvanglokatie in zeer korte tijd uit de grond is gestampt, dat alle medewerkers hun uiterste best doen, maar dat er ook dingen kunnen misgaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel