COA blij dat jonge asielzoekers langer in Holiday Inn mogen blijven

ALMERE • Wo 24 april 2024 | 18:30 • Woensdag 24 april 2024 | 18:30

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is blij dat 40 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in het Holiday Inn mogen blijven. De kwetsbare groep zit sinds oktober vorig jaar in het hotel in Almere Buiten, en moest eigenlijk per 25 april vertrekken. Dinsdag besloot wethouder Kees Ahles dat de groep mag blijven en uitgebreid mag worden naar 80 jongeren.

"En daar zijn we heel blij mee", vertelt Eelke de Jonge van het COA. Hij is manager Jeugd in Almere en is dagelijks bezig met de groep jongeren. Volgens De Jonge is het goed dat de kwetsbare groep een vaste plek heeft. "Een plek waar ze kunnen verblijven, waar we ze kunnen begeleiden en waar ze naar school kunnen gaan. Op die manier kunnen we werken aan de ontwikkeling."

Zelf schoonmaken en koken
Toch is het voor de jongeren geen 'hotelverblijf' zegt De Jonge. "We willen ze zelf laten koken, ze moeten zelf de kamers schoonmaken. Het is wel echt anders."

Het hotel is dan ook niet direct de meest gewenste plek volgens het COA. "We hebben liever een kleinschaligere locatie waar je ook een huiselijke sfeer hebt. Een plek waar de jongeren echt samen kunnen komen."

Trotse docent
Een vaste plek is belangrijk is voor de ontwikkeling van de jongeren merkt Sarhank Aljaf. Aljaf geeft les en leert ze onder meer Nederlands spreken.

"Je merkt dat de jongens ook echt groeien. Ze helpen elkaar verder en vangen elkaar op", vertelt de docent trots. "Het is echt mooi om te zien dat we dit, samen met het COA, kunnen doen. Ik ben echt trots op deze jongens."

Daar komt bij dat de jongeren volgens De Jonge van het COA ook geen overlast geven. "We zijn heel positief verrast, want we hebben goede en positieve contacten met de omgeving."

Naast het feit dat veel lokale organisaties de jongeren ondersteunen, zijn ook de winkeliers tevreden. "Daar maken we regelmatig een rondje langs en die geven ook positieve signalen terug."

Op zoek naar permanente opvang
De kwetsbare groep heeft nu tot uiterlijk 30 september een thuis in het hotel en wordt zaterdag uitgebreid tot 80 jongeren. Het COA is met de gemeente Almere op zoek naar een permanente plek voor de alleenstaande vluchtelingen, maar het is nog niet zeker of dat ook gaat lukken.

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) zijn jongeren die alleen of samen met andere kinderen of 'vreemde' volwassenen naar Nederland komen en hier asiel aanvragen. Voorheen heette dit een 'ama'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel