Maandag waarschijnlijk geen extra asielopvang, onrealistisch volgens provincie

FLEVOLAND • Di 16 april 2024 | 15:50 • Dinsdag 16 april 2024 | 15:50

Het gaat de provincie Flevoland naar alle waarschijnlijkheid niet lukken om maandag al vijftig extra asielzoekers op te vangen. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid riep daar maandag toe op, wegens acute tekorten.

De vraag is om in totaal 200 extra asielzoekers op te vangen. Maandag 22 april zouden de eerste 50 daarvan al terecht moeten kunnen in Flevoland, en de rest binnen een maand.

"We hebben dat verzoek ontvangen en staan voor een grote opgave", zegt een woordvoerder van de provincie in een reactie tegen Omroep Flevoland.

'Niet realistisch'
De provinciale regietafel (PRT), het orgaan van de provincie dat nu aan de slag moet met het verzoek van de overheid, kan waarschijnlijk pas volgende week bijeenkomen.

"Het is niet heel realistisch dat we maandag al de eerste extra asielzoekers op kunnen vangen", aldus de woordvoerder. "Het is een kwestie van het samenvoegen van volle agenda's".

Opvang op rijksgrond
De staatssecretaris biedt in zijn verzoek aan om rijksgrond beschikbaar te stellen waarop 'paviljoens voor opvangplekken' geplaatst zouden kunnen worden. Dat zijn bijvoorbeeld locaties van Staatsbosbeheer.

Op dit moment wordt geïnventariseerd welke plekken in de provincie daar geschikt voor zouden kunnen zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt zelf ook extra maatregelen en gaat wekelijks 400 statushouders in hotels opvangen. Op die manier wordt er in opvangen meer plaats gemaakt voor asielzoekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel