Vanaf januari testen of lampen op windmolens bij Dronten uit kunnen

DRONTEN • Di 14 november 2023 | 12:46 • Dinsdag 14 november 2023 | 12:46

Windplan Groen bij Dronten test vanaf begin volgend jaar een nieuw detectiesysteem voor vliegtuigen en helikopters. Met dat systeem moeten de lampen van het windpark in de toekomst uit kunnen blijven in de nachtelijke uren.

Het detectiesysteem wordt de komende maanden geïnstalleerd. Tijdens de testfase moeten de rode lampen van het park nog wel aan blijven. Computers leggen tijdens de test vast of het systeem naderende vliegtuigen goed aan ziet komen.

Als dit het geval is dan wordt er een verzoek gedaan aan de Inspectie Luchtvaart en Transport (ILT) om de rode verlichting van de turbines 'permanent' uit te mogen zetten.

Soms wel aan
Windplan Groen hoopt dat er in de loop van volgend jaar een akkoord komt om de lampen 's nachts op zwart te zetten. Daarna zouden die alleen nog moeten gaan branden op het moment dat een trauma- of politiehelikopter langsvliegt, of wanneer sportvliegtuigen 's nachts moeten uitwijken naar Lelystad Airport.

Lees ook ons achtergrondartikel: Botsen er vliegtuigen tegen windmolens als de rode lampjes uit gaan?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel